Ga naar de inhoud
Nederland

Ouderschapsgym en geboortecontracten als wapen tegen vechtscheidingen

Beeld © ANP

Echtscheidingen lopen steeds vaker uit op een vechtscheiding. Vechtscheidingsclausules, geboortecontracten en ouderschapsgym moeten die trend gaan keren.

Onderzoek van instituut TNS NIPO toont een verdubbeling aan van het aantal vechtscheidingen in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd nam het totale aantal echtscheidingen in Nederland niet toe, maar nam dat zelfs iets af.

Verdubbeling

TNS NIPO deed in 2013 en 2015 onderzoek naar het aantal vechtscheidingen waar de vereniging Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators mee te maken kreeg. Omdat deze groep natuurlijk geen eerlijke afspiegeling vormen van alle echtscheidingen, zegt het exacte aantal niet zo veel, maar dat het in diezelfde groep in twee jaar tijd verdubbelde wél.

Voormalig minister André Rouvoet presenteerde vandaag zijn rapport over vechtscheidingen bij ouders, met daarin enkele aanbevelingen hoe die scheidingen te voorkomen zijn.

Vechtscheidingsclausule

Hij pleit daarin onder meer voor een bewustwordingscampagne om ouders ervan te doordringen dat kinderen recht hebben op een goed contact met beide ouders. Ook wil Rouvoet dat er in de huwelijkse voorwaarden of in samenlevingscontracten al vechtscheidingsclausules worden opgenomen.

Eenzelfde doel dient een eventueel geboortecontract, waarin ouders bij de geboorte al vastleggen hoe ze met elkaar om zullen gaan bij een scheiding.

Co-ouderschap ondanks vechtscheiding: 'Wil het beste voor de kinderen'

Miniatuurvoorbeeld

Michael en zijn ex Renata hadden - in eerste instantie - een vechtscheiding. Totdat de ouderschapsplannen in beeld kwamen, en ze zich realiseerden dat ze het beste wilden voor hun kinderen

"Na de scheiding hebben we goed gepraat en dat heeft ervoor gezorgd dat we nu bevriend zijn. We durven elkaar over en weer dingen te vragen, zoals een extra avond oppassen of juist de kinderen eerder ophalen."

Lees het hele interview met Michael

Een ander opvallende aanbeveling is wat Rouvoet ‘ouderschapsgym’ noemt. Er zijn nu al zat mogelijkheden voor aanstaande moeders om zich voor te bereiden op de bevalling (zwangerschapsgym), maar er zijn geen of nauwelijks mogelijkheden voor stellen om zich voor te bereiden op de grote verandering die hun relatie te wachten staat. De geboorte van een eerste kind zet een relatie vaak onder druk en kan zorgen voor spanningen, met alle gevolgen van dien.

Meer op rtlnieuws.nl: