Nederland

Bibberen op de pistes: als het zelfs voor de wintersport te koud wordt

22 februari 2018 06:14 Aangepast: 04 maart 2018 03:00
Beeld © ANP

Bijna een half miljoen Nederlanders vertrekken dit weekend richting wintersport. Zonder goede voorbereiding gaat dat niets worden, want het wordt dus echt ijskoud. Op de hogere pistes kan het zomaar 30 graden vriezen. En dan staat er ook nog een scherpe wind.

Niet alleen hier in Nederland, maar ook in de bekende wintersportgebieden slaat de Siberische kou, inmiddels al omgedoopt tot de 'Russische beer', keihard toe.  Zowel in de Alpen als in Scandinavië wordt het veel kouder dan je zou verwachten eind februari.  

Het wintersportweerbericht van Buienradar

Gevoelstemperatuur van -45

"Op de hoge bergtoppen kan het overdag zo dertig graden onder nul zijn. Dan heb je te maken met een gevoelstemperatuur van -45", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. "Bij zulke temperaturen is het advies om niet langer dan tien minuten buiten te blijven, maar dat is wel wat lastig op een skipiste."

Blijft als enige optie over je ontzettend goed te wapenen tegen de kou. "Bedek je huid, draag een bivakmuts en kleed je in veel laagjes. Onbedekte huid bevriest bij deze temperaturen snel."

Meer dan alleen dikke truien

En goed wapenen tegen de kou, dat is meer dan alleen genoeg dikke truien inpakken, vertelt Remy Leverdingen van outdoorwinkel Bever. "Het gaat om de laagjes. Een dikke trui en een dik ski-jack zijn samen veel minder warm dan zes shirts over elkaar heen. Dat komt omdat er tussen al die lagen kleding een luchtlaagje zit en dat maakt dat je het warm houdt. ”  

Je skikleding moet bij dergelijke temperaturen worden opgebouwd uit zeker drie soorten lagen, legt hij uit. Onderop een basislaag van wol, die goed aansluit op het lichaam, daaroverheen een isolerende laag van verschillende fleece- en donstruien of -jasjes, en daarover heen de buitenlaag van een water- en winddicht ski-jack. 

Kou in de skilift

Thumbnail

Zeker in de skilift, waar je noodgedwongen stil moet zitten en hoog boven de grond de volle laag krijgt van de wind, is een winddicht jack een must. 

Ook voor handschoenen geldt hetzelfde. Draag wanten in plaats van handschoenen met daaronder zogeheten 'liners', dunne onderhandschoenen. Leverdingen: "Als je er dan ook nog polswarmers overheen doet, dan moet het wel heel raar zijn als je nog koude handen hebt", zegt Leverdingen.

Wintersport bij -30? Zo blijf je warm

  • De allerbelangrijkste tip: draag kleding in laagjes. Zes shirts over elkaar heen zijn samen veel warmer dan één heel dikke trui met een dik skijack
  • Zorg dat al je huid bedekt is, draag onder je helm of muts een bivakmuts. Bescherm je ogen met een sluitende skibril.
  • Draag een bril in plaats van contactlenzen. Die kunnen bevriezen in je oog.
  • Drink geen alcohol. Het lijkt met een drankje op alsof je het warmer krijgt, maar in werkelijkheid koel je juist af.
  • Denk niet slim te zijn door een extra paar dikke sokken aan te trekken. Je voeten raken daardoor bekneld in je toch al krappe skischoenen. Bij slechtere doorbloeding heb je het sneller koud.  
  • Wanten zijn warmer dan handschoenen. Zorg dat je polsen goed bedekt zijn. Daar zitten je aderen heel dicht onder je huid en koel je snel af. Gebruik eventueel aparte polswarmers.
  • Er bestaan heatpacks voor in je wanten en verwarmde inlegzolen voor in je schoenen.

En dat goed en warm aankleden geldt misschien nog wel meer voor de kinderen die hun eerste dagen in de skiklasjes doorbrengen. Zij zijn meestal een stuk minder intensief aan het bewegen dan de ervaren skiër die van de piste afgaat.

Skischooleigenaar Michael Staudacher in Gerlos kreeg er deze week al zat vragen over vanuit Nederland. "Maar het is nog vroeg. Zover kijken we niet vooruit. Maar als het echt zo koud wordt, dan nemen de skileraren hun maatregelen. Dan gaan ze wat vaker met de kinderen naar binnen voor een kopje thee." 

Groot voordeel is dat de oefenweitjes voor de kinderen vaak onderaan liggen en dus niet vol in de wind. "Als ouders de kinderen gewoon goed aankleden is er niets aan de hand. In januari hebben we hier vaker te maken met dit soort kou." 

Geen alcohol, maar warme chocomel

En als je wil après-skiën, neem dat woord dan letterlijk: ga ná het skiën pas aan de drank.  Van alcohol lijk je het misschien wel warmer te krijgen, maar in werkelijkheid  koel je juist veel sneller af, omdat je poriën open gaan staan. Kroon: "Tussendoor kun je beter warme chocomel drinken."

Het is overigens niet alleen kommer en kwel met het weer. Het is stervenskoud, maar de lucht is wel strakblauw. "Ik denk dat de zon een hoop goedmaakt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore