Nederland

Jehovah's Getuigen weigert slachtoffers inzage in dossier

21 februari 2018 16:12 Aangepast: 03 maart 2018 16:33
Een koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen (beeld ter illustratie) Beeld © RTL Nieuws

Slachtoffers van seksueel kindermisbruik binnen Jehovah's Getuigen Nederland krijgen vooralsnog geen inzage in de gegevens die het kerkgenootschap over hen heeft. Dat heeft de organisatie per brief laten weten aan de advocaat van de slachtoffers.

Jehovah's Getuigen wil niet meewerken, omdat ze niet weten op welke juridische grond het verzoek van de slachtoffers is gebaseerd, zo schrijven ze.

ZIE OOK: Jehovah's Getuigen houdt documenten kindermisbruik jarenlang binnenskamers

Dertien slachtoffers willen inzage in de 'strafdossiers' die het kerkgenootschap zou hebben over hun individuele misbruikzaken. Daders van kindermisbruik binnen Jehovah's Getuigen worden intern bestraft in zogenoemde 'rechterlijke commissies'. Daarvan worden verslagen bewaard met details over de zaak en soms zelfs bekentenissen van daders.

Steve werd misbruikt door getuige van Jehova

Steve is een van de slachtoffers van misbruik binnen Jehova's Getuigen.

Volgens de advocaat van de slachtoffers, Nico Meijering, toont de weigering van Jehovah's Getuigen de onwil om de slachtoffers te helpen. "Jehova's Getuigen is kennelijk van plan om de boel te frustreren. Wij moeten nu de juridische reden aangeven waarom ze dossiers moeten overdragen, maar eigenlijk is het andersom: zij zouden moeten aangeven waarom ze het niet doen. Het gaat immers om het helpen van slachtoffers, die met deze gegevens naar de politie willen."

ZIE OOK: Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen: 'Kinderen lopen gevaar'

Meijering stuurt namens de slachtoffers vandaag een nieuwe brief naar Jehovah's Getuigen waarin hij ze nogmaals oproept om mee te werken. Anders zal hij juridische stappen gaan nemen om het kerkgenootschap te dwingen dat te doen.

Meer openheid

Het bestuur van Jehovah's Getuigen Nederland heeft vandaag een gesprek met ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de Tweede Kamer zei minister Dekker van Rechtsbescherming daar vorige week over dat zijn ambtenaren in dat gesprek gaan aandringen op meer openheid van het kerkgenootschap en op een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop met kindermisbruik wordt omgegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore