Het Britse 5-jarige jongetje Alfie Dingley gebruikte Nederlandse cannabisolie om de ernstige bijwerkingen van zijn epilepsiemedicijnen te verminderen. Hij is een van de duizenden patiënten die cannabisolie gebruiken om symptomen te bestrijden. Toch is het middel omstreden. Wat vinden wetenschappers en artsen van cannabisolie?
Cannabisolie wordt gebruikt voor uiteenlopende klachten. Zo wordt het gebruikt tegen pijnklachten bij kanker, MS en artritis. Tegen misselijkheid, verminderde eetlust en verzwakking bij kanker en aids. Ook wordt het gebruikt bij slaapstoornissen en tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Daarnaast zou het middel worden gebruikt tegen tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette.
ZIE OOK: Ziek Brits jongetje heeft baat bij Nederlandse cannabisolie, maar mag het niet gebruiken
De Britse Alfie mag de Nederlandse cannabisolie niet gebruiken in Groot-Brittannië, omdat het daar verboden is. In Nederland is medicinale cannabisolie wel legaal. Het wordt verkocht in een apotheek. Wietolie, dat wordt verkocht door sommige coffeeshops, is wel illegaal.
Verschil tussen medicinale cannabisolie en wietolie
- Medicinale cannabisolie van de apotheek is legaal. Wietolie is niet legaal.
- Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat altijd dezelfde bestanddelen. Bij medicinale cannabisolie weet je per druppel precies wat erin zit, zodat je goed kunt doseren. Dat geldt niet voor wietolie via internet, van coffeeshops of voor olie die zelf gemaakt wordt.
- Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat geen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels of bacteriën. Wietolie wordt niet getest op de aanwezigheid van deze ziekteverwekkende stoffen.
- Medicinale cannabisolie van de apotheek bevat bijna geen of weinig THC. Wietolie kan hoge concentraties aan THC bevatten. THC is de stof waarvan je high kunt worden bij hogere dosering.
Bron: kanker.nl
De Nederlandse overheid is zelf betrokken bij de productie van de cannabis. Dat gebeurt via het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Die overheidsorganisatie is verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Het BMC levert het aan de Transvaalapotheek in Den Haag, die er olie van maakt en verstrekt op doktersrecept.
Uit het basispakket
Een ander overheidsinstituut, het Zorginstituut Nederland, gaf vorig jaar na uitgebreid literatuuronderzoek een afwijzend advies over vergoeding van de cannabisolie in het basispakket. "We hebben alle onderzoeken daarover bestudeerd en geen bewijs gevonden voor de werking van cannabisolie", zegt een woordvoerder.
Het is al het derde onderzoek van het instituut naar de werkzaamheid van de olie. "We hebben het onderzocht in 2003, 2016 en in 2017. Zonder bewijs dat het werkt kunnen we het niet vergoeden."
Tot 1 januari vergoedden de meeste zorgverzekeraars de cannabisolie nog wel, maar dat is afgelopen na het negatieve advies van het Zorginstituut.
Kanker
Ook het KWF Kankerbestrijding ziet geen bewijs voor een claim dat cannabisolie echt werkzaam is. "Het geneest kanker niet", zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky. "Dat wordt nog wel eens beweerd op internetfora. Maar daar wil ik echt tegen waarschuwen."
Voor sommige mensen kan het wel helpen bij pijnbestrijding of tegen de ernstige bijwerkingen van een chemotherapie, ziet het KWF ook. "Ook kan het helpen om angsten te verminderen. Maar cannabisolie, net als gewone medicinale cannabis, werkt niet altijd en zeker niet voor iedereen. Wij adviseren patiënten altijd contact op te nemen met de behandelend arts voor advies daar over."
Advies huisartsen
Het Nederlands Huisartsen Genootschap waarvan de meeste van de achtduizend huisartsen lid zijn, werkt aan een standpunt over het gebruik van cannabisolie. Een woordvoerder laat weten voor de zomer met een advies aan hun leden te komen of en wanneer ze een recept moeten uitschrijven voor de olie. "Dat is een advies en dat hoeven artsen niet te volgen. Huisartsen kunnen op dit moment ook al een recept uitschrijven voor de medicinale cannabisolie bij de apotheek."
Haagse cannabisolie helpt Joël: 'Epileptische aanvallen gehalveerd':
RTL Nieuws maakte vorig jaar deze reportage over de cannabisolie uit de Haagse apotheek. Uit binnen- en buitenland is er grote belangstelling.
Wietolie eenvoudig zelf te maken