Nederland

Straf voor Utrechtse serieverkrachter blijft 16 jaar cel

20 februari 2018 13:05 Aangepast: 02 maart 2018 21:59
Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter

De straf voor de Utrechtse serieverkrachter is definitief. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

De 54-jarige verdachte Gerard T. kreeg vorig jaar de maximumstraf van zestien jaar opgelegd voor vier verkrachtingen, in 1995 en in 2001. Dat gebeurde rond Utrecht. Hij stelde tegen de straf cassatie in.

DNA-sporen

T. klaagde onder meer over het bewijs van zijn betrokkenheid bij de verkrachting in 2001. Het gerechtshof in Arnhem ging daarbij uit van een DNA-spoor op de jurk van de vrouw. Bovendien waren er overeenkomsten tussen de wijze waarop de vier verkrachtingen plaatsvonden en gaven de vrouwen ongeveer dezelfde signalementen van de dader.

De Hoge Raad vindt de verkrachtingen eveneens bewezen en ziet dan ook geen aanleiding het vonnis van Arnhem te vernietigen. Ook andere klachten van T. over zijn veroordeling zijn geen reden om die ongedaan te maken. De straf is daarmee onherroepelijk geworden. De hoogste rechter volgt hiermee het advies van de advocaat-generaal.

De politie maakte in Utrecht jarenlang vergeefs jacht op een verkrachter in de regio. Niet alle verkrachtingen die daar destijds plaatsvonden, konden worden gelinkt aan T. De zaak kwam uiteindelijk aan het rollen toen bij de man DNA werd afgenomen na zijn veroordeling voor diefstal van een fiets. In 2014 werd hij opgepakt voor de verkrachtingen.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Schokkende details zaak-Utrechtse serieverkrachter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore