Nederland

Deedee (4) dreigt Nederland uit te worden gezet: 'Ze heeft helemaal niemand in Liberia'

20 februari 2018 19:10 Aangepast: 20 februari 2018 20:44
Beeld © Basisschool Kleurrijk

Haar moeder en overgrootmoeder mogen in Nederland blijven, de 4-jarige Deedee uit Waddinxveen niet. Zij dreigt binnenkort te worden uitgezet naar Liberia, ook al heeft of kent ze daar niemand. En dus is er protest.

De directeur van de basisschool van Deedee - volledige naam Dekontee Elisha Grigsby - maakt zich grote zorgen over het meisje. Over vier weken moet Deedee ons land verlaten. Dat is het gevolg van een fout van haar overgrootmoeder. Die nam het meisje in 2016 mee naar Liberia. Toen ze terugkeerde in Nederland werd niet de juiste procedure gevolgd en daardoor heeft Deedee geen geldige verblijfsvergunning.

Clazien Sonneveld, directrice van basisschool Kleurrijk, heeft al haar hoop gevestigd op de politiek. "We willen dat het verhaal op de agenda van de Tweede Kamer komt", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Want als ze eenmaal in Liberia zit, komt ze waarschijnlijk nooit meer terug. Dan hebben we geen hoop meer dat het nog goedkomt."

Schrijnend verhaal

Liberia is niet meer zo onveilig als toen de moeder van Deedee het land ontvluchtte, maar zonder geld ben je er nergens, zegt Sonneveld. "Volgens de regels en procedures heeft ze geen recht meer om hier te zijn, maar dat juist haar moeder en overgrootmoeder wél een status hebben, maakt het verhaal wel extra schrijnend. Deedee heeft daar helemaal niemand."

Miniatuurvoorbeeld

Deedee

De bereidwilligheid om het meisje te helpen op school is heel groot, zegt Sonneveld. "Teamleden, maar ook veel ouders van andere kinderen tonen zich heel betrokken bij Deedee. Ze willen geld inzamelen om een advocaat mee te betalen, of bijvoorbeeld een advertentie in een landelijk dagblad plaatsen. Aan de andere kant zijn we ook bang om iets verkeerd te doen. We willen haar zaak niet op een of andere manier schaden."

Opgewekt meisje

De directrice zegt Deedee niet te kunnen missen. "Ze is een opgewekt meisje dat heel makkelijk contact legt. Ze heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Deedee praat honderduit en ze is heel vrolijk. In de klas merk je dat ze heel graag meedoet aan alle lessen. Ze vindt het ontzettend leuk om te leren en is niet bang om iets aan te pakken dat nieuw is. En ook als dingen niet goed gaan, durft ze dat te zeggen. Eigenlijk is het een kind zoals zovelen, alleen haar thuissituatie is dat niet."

De advocaat van Deedee heeft officieel protest ingediend tegen het besluit Deedee uit te zetten. Hem is gevraagd om met nieuwe feiten te komen over de zaak, zegt de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Zij hebben toegezegd 'met spoed' naar deze nieuwe informatie te kijken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Armeense moeder uitgezet, kinderen van 11 en 12 blijven achter

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore