Nederland

Siberische kou komt onze kant op, temperaturen tot -10 graden

20 februari 2018 09:37 Aangepast: 02 maart 2018 11:58
Vorige maand werd er al geschaatst op de Ryptsjerksterpolder in Friesland. Beeld © Herman van der Geest

Het gaat goed vriezen. Vanuit Siberië komt er koude lucht onze kant op die voor nachtelijke temperaturen tot wel -10 graden kan zorgen. En ook wintersporters die naar de Alpen gaan krijgen ijskoude temperaturen voor hun kiezen.

De koude lucht uit Siberië bereikt komend weekend ons land. De 'Russische beer' gaat voor matige tot strenge vorst zorgen, zegt William Huizinga van Buienradar. "Vanaf nu wordt er elke dag iets van de temperatuur afgeknabbeld. Deze week is het nog zonnig en aangenaam overdag. Maar de nieuwe werkweek begint winterkoud."

Nog een keer schaatsen?

Daarna duiken de temperaturen steeds verder naar beneden. "Overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, of iets daaronder. In de nachten wordt het koud: het kan wel -10 graden in het oosten worden."

Hoe lang de kou aanblijft, is nog lastig te zeggen. Maar de kans dat we nog één keer kunnen schaatsen op natuurijs, is zeker aanwezig. "Een paar van dit soort koude dagen zijn genoeg om te schaatsen op ondiepe plassen."

Wintersporters

Volgende week is het krokusvakantie en vertrekken ruim een miljoen mensen naar de wintersportgebieden. Ook in de Alpen wordt het koud, zegt Huizinga. "De koude, Siberische lucht komt tot aan de Alpen. In de bergen kan het wel -20 graden worden."

Dikke kleding is dus aan te raden. Het goede nieuws: "Het wordt koud in de bergen maar het blijft waarschijnlijk wel droog."

Zo weet je wanneer je kunt schaatsen

Wanneer kun je schaatsen? Weerman Maurice Middendorp legt het je uit.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore