Nederland

Geëmotioneerde Sonja in rechtbank over broer Willem Holleeder: 'Een vieze hond'

19 februari 2018 19:32 Aangepast: 20 februari 2018 05:59
Beeld © ANP

De lievelingszus van Willem Holleeder, Sonja, begon haar getuigenis tegen haar broer vanmiddag zeer geëmotioneerd en zenuwachtig. Maar ondanks de soms van emotie trillende stem, laten haar woorden weinig aan de verbeelding over. Willem is 'een vieze hond' die verantwoordelijk is voor de moord op zijn 'bloedgabber' en man van Sonja, Cor van Hout.

Sonja Holleeder zit afgeschermd van het publiek, de pers en ook van haar broer. Ze zit in een apart hokje vooraan in de rechtszaal. Alleen de rechters, de advocaten en de officieren van justitie kunnen haar zien. Voor het OM is Sonja een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer.

Boeten voor moord Cor

Sonja, die sinds 2013 belastende verklaringen bij de politie aflegt over haar broer, antwoordt op de vraag van de rechter wat voor haar de reden was om naar de politie te gaan, dat ze het al veel eerder wilde, maar dat ze het niet durfde. "Ik dorst het niet", zegt ze met een stevig Amsterdams accent. Sonja en haar zus Astrid die binnenkort ook getuigt, zijn bang dat hun verklaringen via corrupte agenten bij Willem terechtkomen.

Uiteindelijk besluiten ze het toch te doen, zegt Sonja. "Mijn broer ging veel te ver. De moord op Cor, daar moet 'ie voor boeten. Zeker voor mijn kinderen, die kan ik dan recht in de ogen kijken. Al die bedreigingen, over raketten het huis binnenschieten. Het was een tikkende tijdbom. Op een gegeven moment ben je murw geslagen. Ik kon gewoon niet meer."

Stamboom van de Holleeders, geen normaal gezin:

Willem, Astrid, Sonja en Gerard groeien op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Geen typisch Nederlands gezin.

Huilen

Sonja Holleeder raakt tijdens haar verhaal in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp verschillende keren geëmotioneerd. Ze moeten af en toe huilen en pauzeert soms een paar seconden. In het begin is ze zenuwachtig, maar die zenuwen verdwijnen langzaam als ze meer vertelt. De perszaal en publieke tribune zitten vol. Tijdens haar getuigenis is het muisstil.

ZIE OOK: Wat zei Willem Holleeder? Negen angstaanjagende fragmenten

Sonja was getrouwd met de zware crimineel Cor van Hout. Willem en hij ontvoerden Freddy Heineken in 1983. Na hun vrijlating investeerden ze een deel van het nooit teruggevonden losgeld in panden op de Wallen in Amsterdam en in de hoerenbuurt in Alkmaar. Maar volgens Sonja en zus Astrid, aast Willem in de jaren daarna op het geld van Cor. 

Vieze hond

Er wordt in 1996 voor het eerst een aanslag op het leven van Van Hout gepleegd. Sonja zit naast hem in de auto. Volgens Sonja is haar broer Willem overgestapt naar het 'vijandige kamp' van de criminelen Sam Klepper en John Mieremet. Van Hout wordt uiteindelijk in januari 2003 bij de derde poging, in Amstelveen doodgeschoten. 

Volgens Sonja zit haar broer Willem achter die liquidatie. Hij eist geld van haar op dezelfde avond dat haar Cor is doodgeschoten, maar 'nog boven de grond ligt'."Dan ben je toch een vieze hond."

Ze vindt dat Willem daarvoor moet boeten en daarom getuigt ze tegen hem. "Je moet niet Cor doodschieten en dan geld gaan weghalen. Dat gaat voor mij te ver. En hij had er totaal geen recht op."

Mongool en debiel

Maar voor Sonja is het moeilijk om haar broer iets te weigeren. "Nee zeggen tegen Willem kan niet." Volgens Sonja gaat Willem niet prettig om met zijn favoriete zus. "Hij vindt mij altijd een mongool en een debiel. Het was nooit gezellig. Hij werd altijd zo kwaad, je bent een mongool en een debiel. Hij kon niet met mij communiceren, ik sla dicht."

Op vragen van de rechtbank verklaarde Sonja ook over wat zij wist van de mogelijke betrokkenheid van Willem Holleeder bij de moorden op Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Over zowel Endstra als Houtman zou Holleeder hebben gezegd: "Het was hij of ik."

Tijdens het poepen

Sonja vertelt ook over de dag dat ze hoorde van de moord op Endstra en dat Holleeder daar achter zat. Ze hoorde dat van haar broer zelf. Hij vertelde dat toen hij bij haar langskwam. Sonja beschrijft hoe dat ging. "Dan zet 'ie de douche aan en dan gaat 'ie poepen en vraagt of je even bij hem komt zitten. Dat doet 'ie bij iedereen. Sorry, het wordt een raar praatje. Maar hij wist dat Endstra met justitie sprak. 'Die gaat er aan'." 

Morgenmiddag gaat het verhoor van Sonja verder. Dan mogen de advocaten van Willem Holleeder, en hijzelf ook, vragen aan Sonja stellen.

Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland:

Wie is Willem Holleeder. Hoe verliep zijn loopbaan in het criminele circuit?

Meer op rtlnieuws.nl:

Monsterproces Willem Holleeder: 'Het zou me verbazen als hij geen levenslang krijgt'