Nederland

Vijf jaar cel voor politiemol Mark M.

19 februari 2018 14:05 Aangepast: 01 maart 2018 22:32
Politiemol Mark M. in de rechtszaal. Beeld © ANP

Politiemol Mark M. moet vijf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank bepaald. Ook mag hij tien jaar lang geen publieke functie bekleden. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

M. stond terecht voor corruptie, computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim, witwassen, bezit van valse paspoorten en deelname aan een criminele organisatie tussen 2011 en 2015. Dat zou hij allemaal gedaan hebben om het geld dat hij daarmee kon verdienen.

28.521 keer informatie gezocht

Hij zocht in het politiesysteem BlueView 28.521 keer informatie over politieonderzoeken en kreeg een melding als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen in het systeem stond. De informatie die hij zocht, was niet voor hem bedoeld.

In 2015 werd hij opgepakt nadat de politie talloze documenten met politiegegevens had gevonden bij een frauderende autohandelaar in Oirschot. Later vond de politie ook bij een vermeende tussenpersoon, Mark S., veel afdrukken uit BlueView. Ook op die documenten zaten vingerafdrukken van M.

Aanzien van politie geschaad

Volgens de rechtbank heeft M. het aanzien van de politie met zijn 'schaamteloze gedrag' ernstig geschaad. Ook dat M. geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen maar zich 'een slachtofferrol' heeft aangemeten, wordt hem door de rechtbank aangerekend.

M. heeft bekend dat hij in de systemen had gezocht, maar ontkent dat hij geld kreeg voor zijn informatie. Hij was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij woont in Oekraïne, maar moet van de rechtbank zo snel mogelijk worden opgepakt.

Tussenpersoon Mark S. is veroordeeld tot drie jaar cel. Ook die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore