Nederland

Massaal protest tegen te dure ov-chipkaart

08 december 2015 04:52 Aangepast: 04 augustus 2017 11:31
Incheckpalen op station Utrecht Centraal Beeld © ANP

De Consumentenbond en Rover willen dat de prijs van de ov-chipkaart omlaag gaat en voeren daarom actie. In een week tijd hebben tienduizenden Nederlanders hun handtekening gezet onder de actie. De Nederlandse kaart is 'de duurste en onvriendelijkste van Europa'.

"Veel Europese ov-chipkaarten zijn een stuk goedkoper dan de 7,50 euro die de Nederlandse reiziger moet betalen. Verder zijn die kaarten vaak langer geldig, in Nederland moet een kaart na vijf jaar vervangen worden", zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. 

Ook bij een defecte kaart zijn in Nederland de kosten voor de reiziger. Een nieuwe kaart kost dan 11 euro, ook als het defect de reiziger niet aan te rekenen is. In andere Europese landen is dit gratis. En als je het geld wilt terughebben dat nog op je ov-chipkaart staat, dan kost dat 2,50 euro. 

Na vijf jaar gratis een nieuwe kaart
Rover en de Consumentenbond willen dat reizigers voortaan gratis en eenvoudig hun saldo kunnen terugvragen en na vijf jaar gratis een nieuwe ov-chipkaart krijgen. Veel mensen zijn het eens met dit standpunt: tienduizenden mensen tekenden de petitie.

Volgens Donat is het tijd dat de vervoerders luisteren naar dit signaal: "Je moet je klanten serieus nemen, en die zijn hier duidelijk niet blij mee."

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore