Nederland

Turkije wil tekst en uitleg van Nederland over erkenning Armeense genocide

17 februari 2018 16:29 Aangepast: 17 februari 2018 17:22
Door de Armeense genocide kwamen tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.

Turkije heeft de tweede man van de Nederlandse ambassade op het matje geroepen. De Turkse regering wil tekst en uitleg over het voornemen van de Tweede Kamer om de massamoord op Armeniërs in 1915 als volkenmoord te erkennen.

Erik Weststrate, de plaatsvervangend ambassadeur, is de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Ankara. Nederland heeft er al een poos geen ambassadeur, omdat de betrekkingen met Turkije op een dieptepunt zijn beland.

ZIE OOK: Turkse media terughoudend over erkennen Armeense genocide door Tweede Kamer

De Kamer wil op voorstel van de ChristenUnie de moord op honderdduizenden Armeniërs aan de vooravond van de stichting van het moderne Turkije aanmerken als genocide. Ook zou voortaan geregeld een lid van het kabinet de herdenking van het drama moeten bijwonen.

Onverteerbaar

Dat is onverteerbaar voor de Turkse regering. Die houdt vol dat er honderd jaar geleden weliswaar misdaden zijn gepleegd, maar dat van stelselmatige volkenmoord geen sprake was. Aan beide zijden zouden slachtoffers zijn gevallen.

Het voornemen van de Kamer kan het herstel van de betrekkingen in de weg staan, waarschuwt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken 'of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren'.

Heel gevoelige kwestie

Het kabinet opereert behoedzaam in deze 'heel gevoelige kwestie', zoals waarnemend minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken het vraagstuk noemt. Het wil tot dusver blijven spreken van de 'kwestie van de Armeense genocide'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tweede Kamer erkent expliciet Armeense genocide: 'Dit valt niet goed in Turkije'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore