Nederland

Burgers gaan paspoorten controleren op Schiphol

17 februari 2018 08:22 Aangepast: 17 februari 2018 08:31
Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee gaat maximaal 120 onbewapende burgers en reservisten opleiden tot grenswacht.

Zij kunnen op Nederlandse vliegvelden aan de slag voor onder meer de controle van paspoorten. Met deze extra mensen moeten de drukte en de wachttijden op piekmomenten minder worden, zegt Hans Molenaar, verantwoordelijk voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, in Het Financieele Dagblad.

'Contactmomenten'

Na een opleiding van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht zogeheten 'contactmomenten', volgt een stage van drie maanden. Het gaat om een proef.

Door een groeiend aantal passagiers op Schiphol ontstonden in de meivakantie vorig jaar op Schiphol lange rijen bij de incheckbalies, bagage- en paspoortcontrole. Schiphol pleitte toen al voor de extra inzet van marechaussee. 

De politiek heeft al toegezegd dat de marechaussee in totaal 417 extra volwaardige medewerkers krijgt. De 120 zogenoemde 'eerstelijnsgrensbewakers' komen daar bovenop. Ze worden ingezet op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Video: Marechaussee schiet man met mes neer op Schiphol

De marechaussee schoot in december op Schiphol Plaza een man neer die een mes trok. De verdachte werd overmeesterd en afgevoerd. Het vliegveld is korte tijd ontruimd geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore