Nederland

Eenverdieners betalen meer belasting: 'Het kost ons jaarlijks duizenden euro's extra'

15 februari 2018 18:38 Aangepast: 16 februari 2018 06:33
Judith en Lennart met op de achtergrond zoontje Boaz.

Gezinnen waarin maar één van de twee partners werkt, betalen veel meer belasting dan tweeverdieners. 'Onrechtvaardig', vinden Lennart en Judith Visser. Omdat alleen Lennart werkt, loopt het gezin volgens hem jaarlijks duizenden euro's mis. "Het is voor ons onmogelijk om allebei te werken, maar toch worden we financieel gestraft."

Lennart geeft les aan de hogeschool in Gouda. Judith blijft thuis bij hun vier kinderen, onder wie de gehandicapte Boaz. Allebei werken kan niet, vertelt ze. "Omdat Boaz intensieve zorg nodig heeft vanwege zijn verstandelijke beperking, moet ik thuis blijven', zegt Judith.

Portemonnee

Omdat Lennart meer verdient, werkt hij fulltime. Judith heeft haar parttime baan in de zorg opgezegd en blijft thuis voor de kinderen. En dat voelt het gezin in de portemonnee. Lennart: "Ik heb het uitgerekend; omdat we eenverdieners zijn, scheelt ons dat jaarlijks 10.000 euro in vergelijking met een gezin waarbij zowel de man als vrouw werkt."

Verschil tussen één en tweeverdieners: 

  • Een gezin met één werkende ouder, met een inkomen van 50.000 euro, betaalde vorig jaar 15.500 euro belasting. Tegenover 13.000 euro voor een gezin waar beide ouders werken. Een verschil van 2500 euro.
  • Als er niks verandert, loopt dat verschil de komende jaren alleen maar verder op, tot 3400 euro in 2030.
  • Dat eenverdieners meer belasting betalen is ook wel het doel van de overheid. Die willen dat meer vrouwen gaan werken.

Steeds meer de klos

Gezinnen waarin maar één van de twee partners werkt, zijn steeds meer de klos, blijkt uit onderzoek. Zij betalen veel meer belasting dan tweeverdieners. En als er niks gebeurt, wordt dat verschil alleen maar groter. Werken werd de afgelopen jaren financieel aantrekkelijk gemaakt door allerlei belastingmaatregelen. Zo werden de kinderopvangtoeslag en het standaard belastingvoordeel voor werkenden (arbeidskorting) verhoogd.

Ook het belastingvoordeel waardoor werkenden met jonge kinderen minder belasting en premies betalen (combinatiekorting) werd verhoogd. 

'Oneerlijk'

Hoe dat voelt? "Oneerlijk", zeggen Lennart en Judith. Want: "Wij hebben geen keuze en toch worden we gestraft." Lennart vervolgt: "We komen niets te kort, maar we moeten wel op ons geld letten. Een kindje met een beperking neemt ook extra kosten met zich mee." Bovendien zijn ze een uitzondering. "Onze vrienden zijn allemaal tweeverdieners."

Er zijn verschillende opties om de verschillen weer kleiner te maken. Het kabinet zou de kinderopvangtoeslag weer kunnen verlagen en ook de andere belastingvoordelen deels kunnen terugdraaien. Lennart en Judith hopen dat de overheid met een aparte maatregel komt voor eenverdieners. "Deze maatregel moet de straf dat er bij ons maar een iemand werkt, minder hard maken." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Belastingkloof tussen eenverdieners en tweeverdieners steeds groter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore