Ga naar de inhoud
Nederland

Misbruikslachtoffers eisen geheime dossiers Jehovah's Getuigen op

Kerk van de Jehovah's Getuigen in Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

Dertien slachtoffers van seksueel kindermisbruik binnen Jehovah's Getuigen hebben vandaag het dossier over hun zaak opgevraagd bij het kerkgenootschap. Mogelijk staan er bekentenissen in van daders.

Zoals RTL Nieuws vorige week meldde, houdt Jehovah's Getuigen verslagen bij van interne rechtszaken tegen kindermisbruikers. Maar die zaken komen niet bij de politie terecht. Daarom vragen slachtoffers ze nu zelf op.

De dertien mensen die als kind zijn misbruikt binnen het fundamentalistische kerkgenootschap​ willen weten wat er in de dossiers staat. Mogelijk staan er ook bekentenissen in van daders. Hun advocaat, Nico Meijering, heeft de organisatie gesommeerd die documenten te geven. De slachtoffers willen de dossiers als bewijsmateriaal kunnen indienen bij strafrechtelijke onderzoeken.

Eigen rechtbanken

Jehovah's Getuigen hebben hun eigen rechtbanken. Dat zijn commissies die bestaan uit zogenaamde ouderlingen, dat zijn leidinggevenden binnen de kerk. Zij onderzoeken en beoordelen misdaden van Jehovah's. Het is niet het beleid om naar de politie te gaan.

Jehovah's Getuigen wil vandaag niet op camera reageren, maar stellen wel dat ze kinderen tegen misbruik willen beschermen. Volgens de advocaat van de slachtoffers zou de kerk daarom juist mee moeten werken aan zijn verzoek.

"Als zij die dossiers niet willen geven, dan is dat dus kennelijk alleen maar ter bescherming van de daders, en dan zijn wat ons betreft de rapen driedubbel gaar", zegt advocaat Meijering.

Hij gaat namens de stichting van slachtoffers ook het Openbaar Ministerie verzoeken om alle dossiers bij Jehovah's Getuigen Nederland op te vragen. De omvang van de zaak neemt nog steeds toe: bij het speciale meldpunt zijn nu al ruim 250 meldingen van kindermisbruik binnengekomen.

Steve werd misbruikt door Jehovah's Getuigen

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah's Getuigen, werd afgeraden naar de politie te stappen. 

Oproep:

Weet je meer over seksueel misbruik van kinderen binnen Jehovah's Getuigen? Mail ons dan: elianne.kuepers@rtl.nl