Nederland

Oudste huisarts van Nederland op 93-jarige leeftijd overleden

14 februari 2018 18:58 Aangepast: 27 februari 2018 18:57
Nico van Hasselt.

De oudste huisarts van Nederland is overleden. Nico van Hasselt was ruim zestig jaar huisarts en bracht op zijn 93-jarige leeftijd nog steeds acht huisbezoeken per dag, maar zijn patiënten moeten het nu zonder hem doen.

RTL Nieuws interviewde Nico van Hasselt in 2015 al over zijn leeftijd. Hij was toen 91. 

In 2015 zei hij dat hij nooit had verwacht om zo oud te worden. Zijn vader werd namelijk maar 64 jaar. "Hij werd dement, kreeg een hartaanval en een hersenbloeding. Toen ik 64 werd, dacht ik: nu gaat het gebeuren. Maar het kwam niet."

Vitaminepillen

Hoe het komt dat hij zo lang fit is gebleven, wist hij niet. "Ik slik iedere dag een vitaminepil. Zou het daaraan liggen?" Hij probeerde vooral veel bezig te zijn. "Mijn hersens blijf ik trainen, ik blijf actief meedoen met de wereld."

Onder andere door nog veel te werken, dus. Al was dat lang niet altijd vanzelfsprekend. Toen hij de pensioenleeftijd van 65 jaar bereikte, wilde de verzekeringsmaatschappij dat hij stopte. "De verzekering zei: je bent boven de 65, dus wegwezen. Ik zei nee. Dat waren ze niet gewend, want de verzekering was toen oppermachtig."

Juridische strijd

Van Hasselt begon een juridische strijd tegen de verzekering, samen met andere huisartsen. Hij won, na veel rechtszaken. Daarmee maakte hij de weg vrij voor huisartsen na hem. "Die mogen allemaal doorwerken na hun 65ste. Ze weten niet eens hoe dat komt, maar dat vertel ik ze altijd wel nog even", zei Van Hasselt lachend.

Toch was hij niet van mening dat het goed zou zijn als iedereen zo oud wordt als hij. Daar is Nederland volgens hem niet op ingesteld. "Ze hebben mij weleens verweten dat als ik blijf werken, anderen niet op mijn plaats kunnen zitten."

'Moet er niet aan denken'

Daarnaast vond hij dat de kwaliteit van leven belangrijker is dan hoe lang je leeft. "Als je helemaal gezond bent en mee kunt doen, is oud worden niet zo erg. Als je gebrekkig bent, is er geen lol meer aan." Volgens de huisarts wordt een lichaam niet in zijn geheel ouder. "Oren en ogen verouderen anders dan een hart." Als je 150 wil worden, moeten alle delen van je lichaam dat aankunnen, dacht hij.

"Iemand riep een keer tegen me: 'Meneer ik ga iets uitvinden waarmee we allemaal 150 worden!' Nou, ik moet er niet aan denken", verzuchtte Van Hasselt. "De wereld zou vol zijn, de mensen zouden er gewoon vanaf vallen."

Over een paar dagen zou Van Hasselt 94 zijn geworden. Waar hij aan is overleden, is nog niet bekendgemaakt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`