Nederland

Tika heeft seks met ouderen voor geld: 'Gemis aan intimiteit soms schrijnend'

14 februari 2018 15:52 Aangepast: 14 februari 2018 16:12
Tika en een client. Beeld © Nathalie Vogelzang

Tika Stardust noemt zich seksueel dienstverlener. Ze heeft seks met ouderen voor geld. Want ja, ook veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben daar behoefte aan, al hebben ze die mogelijkheid niet altijd.

Een op de zeven (15 procent) geeft aan romantisch of seksueel contact te missen, staat in een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Over intimiteit en seksualiteit bij ouderen wordt vaak lacherig gedaan. En dat terwijl onderzoek van het SCP uitwijst dat bewoners die het missen vaak minder gelukkig en eenzamer zijn. Ze hebben meer psychische problemen, ervaren minder levenslust en zijn ook minder tevreden met het leven.

Enorm taboe

Tika, maatschappelijk werkster, komt voor haar werk vaak in verpleeg- en verzorgingshuizen. Net als het SCP merkt ook zij dat er een taboe rust op ouderen en seks. "Of zeg eigenlijk maar gerust een enorm taboe. Met de nadruk op enorm. En dat is niet terecht. Want het maakt veel ouderen zichtbaar zielsgelukkig."

"De meeste mensen voor wie wat wordt geregeld zijn de – tussen haakjes –​ overlastgevers. Dat zijn de mensen die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan ongewenste intimiteiten. En dat terwijl de groep ouderen die behoefte hebben aan seks en intimiteit veel groter is. Zij krijgen nu nog te weinig aandacht."

ZIE OOK: Ouderen willen meer intimiteit: 'Je hoeft je niet te schamen voor die behoefte'

Tika zegt het erg bijzonder te vinden om te werken met bijvoorbeeld demente ouderen. "Zo iemand is op het einde allang vergeten hoe lang ik er al ben, maar wil dan alsnog niet dat ik wegga. En iedere keer is dan weer als de eerste keer. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, hoor ik dan bijvoorbeeld."

Stuk rustiger

Als Tika de deur achter zich dicht trekt, merkt het hele verzorgingshuis dat ze geweest is. "Op de afdeling is het een stuk rustiger. Zo iemand veroorzaakt veel minder rumoer. En daar hoeven dus geen medicatie aan te pas te komen. Ik laat mensen na een bezoek gelukkig en tevreden achter. Zo'n bezoek draait niet altijd specifiek om seks, maar intimiteit."

Vaak blijft het niet bij een keer. "Ik kom regelmatig terug voor eenzelfde persoon. Eens in de zes weken bijvoorbeeld, of iedere drie maanden. En het valt dan op. Het gemis aan intimiteit is soms schrijnend."

ZIE OOK: Ouderen verlangen naar meer intimiteit in hun leven

Het SCP voerde vooralsnog alleen een verkennend onderzoek uit naar het onderwerp, omdat de politieke en maatschappelijke aandacht ervoor toeneemt.

RTL Nieuws deed er eind vorig jaar onderzoek naar in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds. Toen bleek dat 78 procent van de ouderen verlangt naar meer intimiteit in zijn of haar leven. Daarbij ging het niet alleen om seks; de meeste ouderen vinden goede gesprekken, emotioneel verbonden zijn en knuffelen belangrijker dan de daad an sich.

RTL Nieuws
`