Ga naar de inhoud
Nederland

Tienduizenden zeggen nee tegen donorschap na goedkeuren wet

Beeld © ANP XTRA

Nog op dezelfde dag dat de donorwet van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) werd aangenomen, hebben meer dan 30.000 Nederlanders aangegeven geen donor te willen zijn. Zij kozen voor 'Nee, ik geef geen toestemming'.

Veruit de meeste van hen (namelijk 24.505) hebben zich gisteren voor het eerst geregistreerd. 6272 anderen hebben hun oorspronkelijke keuze gewijzigd naar nee.

ZIE OOK: Na aannemen Donorwet registreerde Madelon zich als niet-donor: 'Het is mijn lijf'

8000 Nederlanders gaven gisteren aan wél donor te willen zijn. Ruim 3000 mensen willen iemand anders laten beslissen. In totaal hebben meer dan zes miljoen inmiddels een keuze gemaakt in het donorregister.

Uitgebreide voorlichtingscampagne

Door de nieuwe donorwet zijn mensen in principe donor tenzij ze hiertegen expliciet bezwaar maken. Het systeem van actieve donorregistratie wordt niet direct van kracht. Het ministerie denkt dat dat per 1 juli 2020 mogelijk moet zijn. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt de komende tijd een aantal stappen om de inwerkingtreding van de nieuwe Donorwet voor te bereiden. Op korte termijn worden advertenties geplaatst in landelijke kranten en op sociale media.

Hoge eisen

Omdat mensen in het nieuwe systeem in principe donor zijn, moeten er hogere eisen aan de voorlichting worden gesteld, schrijft Bruins, onder meer voor laaggeletterden en allochtonen. Hij komt de komende maanden met een plan van aanpak.

Donorwet geeft longpatiënt hoop: 'Je hebt een houvast om voor te vechten'​

Voor Patricia van Corven is de nieuwe donorwet van levensbelang.