Nederland

Livestream: spanning in Eerste Kamer bij stemming over Donorwet

13 februari 2018 15:45 Aangepast: 13 februari 2018 16:27
Pia Dijkstra (D66) is de initatiefnemer van de donorwet Beeld © ANP

Komt de nieuwe Donorwet er? De Eerste Kamer gaat zo zeer waarschijnlijk stemmen over de nieuwe wet.

Bekijk de livestream:

Als een meerderheid van de Senatoren voor is, dan worden Nederlanders straks automatisch donor als ze niets hebben ingevuld. Deze groep mensen komt te boek te staan als 'geen bezwaar.'

Rol nabestaanden

Of er een meerderheid is voor de nieuwe wet, is tot op het laatste moment moeilijk om te zeggen. Een aanpassing van de PvdA over de rol van nabestaanden, die aanvankelijk op instemming kon rekenen van de indieners van de donorwet, werd afgezwakt. En dat kan de uitkomst van de stemming beïnvloeden.

Bij PvdA-senatoren bestond vrees dat in de nieuwe wet nabestaanden geen zeggenschap hadden over het besluit om organen van familieleden te doneren. Daarom was er via een motie een aanpassing in de wet bedongen. Door die motie krijgen nabestaanden echt het laatste woord. Die aanpassing was voor veel Eerste Kamerleden essentieel om in te stemmen met de hele donorwet. Maar een belangrijke zinsnede werd geschrapt, slechts enkele dagen vóór de cruciale stemming, omdat de afspraken teveel afwijken van het oorspronkelijke plan.

Anjo maakte orgaandonatie van dichtbij mee: 'Ik wil nu zelf geen donor meer zijn'

In 2009 verloor Anjo haar man. Ze stemde toen in met orgaandonatie, maar schrok van de impact dat dit op haar had. 

Meer op rtlnieuws.nl
Tegenslag voor nieuwe donorwet: rol van de nabestaanden toch weer afgezwakt

`