Nederland

Moeder Sylvia trots op goud skiër Marcel Hirscher: 'Het was tot het einde spannend'

13 februari 2018 15:05 Aangepast: 13 februari 2018 15:16
Sylvia Hirscher-De Vlieg met haar zoon Marcel toen hij jong was. Beeld © RTL Nieuws

Midden in de nacht, rond de klok van 03.30 uur, ging de wekker in huize Hirscher-De Vlieg. Zoon Marcel stond aan het begin van zijn race en won eindelijk het goud in Zuid-Korea op de combinatie. Moeder Sylvia: "De race was erg spannend, helemaal vanwege de harde wind."

Marcel Hirscher is een Oostenrijkse skiër met een Nederlandse moeder. Het gezin heeft een skischool in het plaatsje Annaberg. Van jongs af aan stond Marcel op de latten. Hij was een talent en werd als junior drie keer wereldkampioen. Daarna won hij verschillende prijzen, waaronder zes wereldbekers. In Sotsji pakte hij een zilveren medaille op de slalom. Het enige wat nog ontbrak, was een olympische medaille.

"De race was erg spannend, helemaal vanwege de harde wind. Hij had weinig zicht", vertelt Sylvia. Marcel stond na de afdaling op de twaalfde plaats. "Maar de slalom ging ontzettend goed." Zo goed dat hij de snelste was. Marcel won vandaag goud.

De reactie van Hirscher na zijn overwinning:

Hirscher is half-Nederlands, en dan kan een Nederlandse reactie natuurlijk niet uitblijven.

Thuis voor de buis

Sylvia zat met haar man Ferdinand en zoon Leon thuis naar de wedstrijd te kijken. Om half vier 's nachts begon de afdaling, om zeven uur 's morgens de slalom. "Er werd van hem verwacht dat hij het vandaag goed zou doen, vooral de druk vanuit de media was ontzettend groot. Toen hij won waren we helemaal happy!"

Zie ook: Nederlands sprookje op de skipiste: 'Ik ben een supertrotse moeder'

Het gezin heeft Marcel kort kunnen bellen. "We hebben hem gefeliciteerd, maar hij moest meteen door naar fotografen en media-afspraken. Misschien kunnen we hem vanavond wat uitgebreider spreken."

'Vrijdag vliegen we naar Zuid-Korea'

Na de wedstrijd ging de tv uit. Sylvia en Ferdinand moesten meteen aan het werk. "We hebben een skischool en zijn allebei skileraar, om negen uur begon de eerste les."

In Oostenrijk wordt uitbundig gereageerd op de overwinning van Marcel. "Er komen veel mensen naar de skischool, de radio en de kranten belden. En de vakantiegangers die hier zijn en ons wat beter kennen, feliciteren ons. Iedereen is heel enthousiast."

Volgende week doet Marcel mee met de reuzenslalom en de slalom. "Vrijdag vliegen we naar Zuid-Korea. Deze wedstrijden gaan we niet missen."

 

first part done ✔️ #pyeongchang2018 #olympicspirit #downhill

Een bericht gedeeld door Marcel Hirscher (@marcel__hirscher) op

`