Gezin

Anita was slachtoffer van huiselijk geweld: 'Een huisverbod had ons kunnen helpen'

13 februari 2018 14:53 Aangepast: 27 februari 2018 02:48
Archieffoto. Beeld © Getty

"Het begon met kleine dingen, maar het werd erger en erger", vertelt Anita (32). Acht jaar lang was zij samen met haar twee dochters slachtoffer van huiselijk geweld. De politie deed weinig, zegt ze. Een huisverbod had haar gezin veel leed kunnen besparen.

Ervaringsdeskundige Anita staat pal achter het idee van Pauline Krikke. De Haagse burgemeester wil dat er vaker een huisverbod wordt opgelegd. Want terwijl het aantal huisverboden in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht daalt, neemt het aantal delicten niet af. Krikke vindt dat vreemd en wil dat daar iets aan gedaan wordt.

Bij Anita kreeg haar ex-partner geen huisverbod opgelegd. "Ik ben uiteindelijk met mijn dochters naar een blijf-van-mijn-lijfhuis gegaan", vertelt ze. "Hierdoor heb ik mijn dochters van school moeten halen, weg bij hun vriendinnen en hun vertrouwde omgeving. Een huisverbod had de kinderen en mij veel leed kunnen besparen."

'Groot fan'

Bij een huisverbod worden de partners 10 tot 28 dagen uit elkaar gehaald, om de hulpverlening op gang te krijgen. Bert Groen, adviseur huiselijk en seksueel geweld bij het kenniscentrum Movisie, is 'groot fan' van de maatregel, vertelt hij. "Het is niet dé oplossing, maar het draagt zeker bij aan de hulpverlening. Door het huisverbod kan er sneller worden ingegrepen."

Een huisverbod kan namelijk al worden ingesteld op het moment dat er vermoedens zijn van huiselijk geweld. "Zodra er bij de politie meldingen van geweld zijn binnengekomen, bijvoorbeeld door buren die geschreeuw horen, kunnen ze langsgaan om met een meetinstrument de risico's te taxeren. Aan de hand van die taxatie kan er een huisverbod worden opgelegd."

Hieraan kun je slachtoffers van huiselijk geweld herkennen:

45 procent van alle Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met huiselijk geweld.

Preventief

Hulpverleners worden vervolgens tijdens het verbod ingeschakeld en hebben zodoende de tijd om helder te krijgen wat er in een gezin speelt, legt Groen uit. "In het verleden kon je pas handelen als er sprake was van een strafbaar feit, dat veroorzaakte veel frustratie bij de politie. Nu kun je al ingrijpen als er alleen maar verdenkingen zijn."

De vermoedelijke pleger moet bij een huisverbod de sleutel inleveren en de woning verlaten. "Een preventief huisverbod, zoals de maatregel ook wel wordt genoemd, draagt hiermee bij aan de voorkoming van ernstig letsel", denkt Groen. "In situaties waar het echt misgaat, hoor je vaak achteraf dat er al heel wat aan vooraf is gegaan en dat er ook veel meldingen zijn geweest. Als je eerder ingrijpt, kun je in extreme gevallen voorkomen dat iemand het leven laat."

Manipulatief

Ook Christiane (31), moeder van twee kinderen, werd jarenlang door haar man in elkaar geslagen. "Een keer ging hij zo ver, dat ik vreesde voor mijn leven", vertelt ze. Jeugdzorg werd ingeschakeld en haar man kreeg een huisverbod. Maar anders dan ervaringsdeskundige Anita is zij kritisch over de maatregel.

"Als iemand zo agressief is, dan schort er vaak het een en ander aan die persoon", zegt Christine. "De meesten zijn behoorlijk manipulatief, zo ook mijn ex. Hij wist Jeugdzorg en de politie ervan te overtuigen dat niet hij, maar ik de boosdoener was. Hij zei dat ik elke week andere mannen over de vloer had en dat mijn kinderen bang voor me waren. Ik raakte in paniek door de beschuldigingen en werd irrationeel, waardoor de hulpverleners in eerste instantie het beeld bevestigd zagen. Ik werd als emotioneel instabiel bestempeld."

Emotionele periode

Christiane ging hierdoor door een erg emotionele periode, vertelt ze. "Ik voelde me kwaad en gekwetst door alle leugens. Pas toen ik mezelf toesprak kalm te blijven, ging het beter. Na verloop van tijd stonden de hulpverleners steeds meer aan mijn kant en mijn ex stabiliseerde ook. Hij heeft cursussen moeten volgen via de reclassering en nu hebben we een omgangsregeling met de kinderen. Het is uiteindelijk goedgekomen, maar het was een erg zware tijd."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore