Ga naar de inhoud
Gezin

Haagse burgemeester: 'Leg vaker huisverbod op bij huiselijk geweld'

Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag Beeld © ANP

Het aantal huisverboden daalt de laatste jaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, terwijl het aantal gevallen van huiselijk geweld niet afneemt. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag vindt dat 'gek' en wil dat er iets aan gedaan wordt.

Zij vindt dat bij huiselijk geweld vaker en sneller een huisverbod moet worden opgelegd, zegt zij in de Volkskrant. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller 'ambtshalve' zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie. 

ZIE OOK: Anita was slachtoffer van huiselijk geweld: 'Een huisverbod had ons kunnen helpen'

50 doden door huiselijk geweld

"Een huisverbod is een goed middel om de situatie te bevriezen", zegt Krikke. "Je haalt de partners even uit elkaar, je haalt hulpverlening erbij. Er vallen landelijk vijftig doden per jaar door huiselijk geweld. In elke klas in Nederland zit minstens één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of relationeel geweld tussen ouders."

Bij een huisverbod mag een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet meer in. Ook mag in die periode geen contact worden gezocht met de partner of de kinderen. 

Burgemeesters kunnen het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.