Nederland

Geen paniek: de kans dat je een ijsblok op je kop krijgt, is vrijwel nul

12 februari 2018 14:07 Aangepast: 12 februari 2018 14:17
Het moment waarop een ijsblok (uiterst links) in Londen uit de lucht komt vallen. Beeld © YouTube

Uniek moment: een bewakingscamera in Londen legde afgelopen week vast hoe een ijsblok uit de lucht komt vallen en bijna een straatveger verplettert. Geen schijn van kans dat je zo'n botsing overleeft, zegt Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar hoe groot is eigenlijk de kans dat je zo'n gevaarte écht op je hoofd krijgt?

Geen paniek: zoiets is vrijwel uitgesloten, zegt Jurriens. Gemiddeld twee keer per jaar krijgt hij bij zijn Meldpunt Vallend IJs een melding binnen van een vergelijkbaar incident in Nederland. Maar hij kent geen enkel voorval waarbij iemand door zo'n brok is geraakt – laat staan gedood.

Nooit bewezen

Spookverhalen van over de hele wereld kent hij genoeg. "Maar voor zover ik weet, zijn die nooit bewezen." En dat is maar goed ook: wie getroffen wordt door zo'n blok dat van grote hoogte valt en minimaal enkele kilo's zwaar is, kan het met zekerheid niet navertellen.

Het incident van afgelopen week in Londen (video: zie onder), waarbij een straatveger en een voorbijganger zich een hoedje schrikken, is gauw verklaard, zegt Jurriens. "Het ijs heeft zeer waarschijnlijk aan de vleugel van een vliegtuig gezeten. Want ijs wil groeien, en al die uitsteeksels aan vliegtuigen zijn dan fantastische geleiders. Daalt het vliegtuig, dan stijgt de temperatuur. Bij het smeltproces dat daarvan het gevolg is, raakt het ijs los."

IJs, of toch poep en plas?

Dat proces doet zich dagelijks vele malen voor, maar de kans is minimaal dat je er in Nederland getuige van bent. "De aanvliegroutes van Schiphol liggen boven de Noordzee of boven een dunbevolkt gebied als Flevoland", zegt Jurriens. "En mocht je eens denken iets te hebben gezien: tegen dat je erbij bent, is het gruis al wel gesmolten."

Eind 2016 was er een incident in Amstelveen waarbij een bewoonster claimde dat een 'bevroren stuk ontlasting' uit een vliegtuig door haar dak was geslagen. Jurriens onderzocht vijf gevallen waarbij het niet om ijs ging, maar om bevroren urine uit vliegtuig-wc's. Een enkele keer wordt het ijs gevormd door resten van de vloeistof die vliegtuigen gebruiken om ijsvorming op de vleugels tegen te gaan. Maar meestal is het, net als vorige week in Londen, een brok 'doodgewoon' ijs.

`