Nederland

Marc paste leven in Kaapstad aan om watercrisis: 'Iedereen is er elke dag mee bezig'

13 februari 2018 08:58 Aangepast: 13 februari 2018 19:36
Marc Zandhuis woont in Kaapstad.

Kaapstad heeft te kampen met de ergste droogte van de afgelopen honderd jaar. En dat heeft gevolgen, want water is schaars. De Nederlander Marc Zandhuis die al jaren in de stad woont, merkt het iedere dag. "Het is nogal wat. Dit heeft impact op iedereen. Maar er is geen reden om te panikeren."

Kaapstad telt 4,5 miljoen inwoners en er komen jaarlijks miljoenen toeristen. De dammen die de stad van water voorzien, zijn door droogte nog voor een kwart gevuld. Als de droogte aanhoudt, lijkt in de stad op 11 mei 'Dag Nul' (Day Zero) aan te breken. Er zou dan geen water meer zijn.

"Pure onzin", zegt Marc Zandhuis tegen RTL Nieuws. "Er is dan ook nog steeds water, maar misschien geen constante 'flow' meer. Dag Nul bestaat eigenlijk niet. Het is Dag 25 liter."

25 liter per dag

Inwoners van Kaapstad mogen nu nog 50 liter water per dag gebruiken, 18 liter dan in januari. Ter vergelijking: een Nederlander gebruikt zo'n 120 liter water per dag.

Mocht 'Dag Nul' aanbreken, dan worden mensen gerantsoeneerd op 25 liter per dag. "Maar dat geldt alleen voor een paar specifieke gebieden", zegt Marc. Militairen en politie zullen die minimumrantsoenen dan bij watertappunten uitdelen.

Miniatuurvoorbeeld

Zuid-Afrikanen vullen waterflessen bij een watertappunt bij Kaapstad. (Foto: EPA)

Geen zorgen, er is gewoon water

Marc woont sinds 2002 in Kaapstad en is de oprichter van het online magazine van de stad, CapeTownMagazine.com. In zijn werk heeft hij een rol bij de informatievoorziening over de watercrisis. 

De Nederlander vraagt zich hardop of 'Dag Nul' er wel gaat komen. Er zijn heel veel waterbesparingsprojecten en in zijn omgeving past iedereen zich makkelijk aan de situatie aan. Hij maakt zich dan ook geen extreme zorgen. "Ook als Day Zero komt, dan is het geen armageddon. Als tien procent meer mensen meer gaat bezuinigen, dan ontlopen we Day Zero, en beginnen nieuwe resultaat te leveren. Dat is nu de focus."

Veel meningen

Of er in mei nog water bij de supermarkten verkrijgbaar is, durft Marc niet te zeggen. "Maar er is gewoon water, alleen misschien niet in 5 literverpakkingen. Toeristen hoeven zich écht geen zorgen te maken en kunnen gewoon blijven komen."

Bij elke crisis zijn mensen bezorgd, zegt Marc. "Net als politiek is water een onderwerp waar iedereen een mening over heeft. En in het nieuws lees je dat straks het water op is. Dat zijn niet de goede feiten."

Absurd droog

Het waterprobleem komt niet zomaar uit de lucht vallen. Toch zijn oude oorzaken, die 20 jaar geleden voor droogte zorgden, volgens Marc inmiddels getackeld.

Het stadsbestuur is al twee, drie jaar bezig met het zoeken naar oplossingen. "Dit ook niet zomaar iets dat makkelijk voorkomen had kunnen worden. Het watersysteem is gebouwd op 1 op de 50 jaar extreme droogte in de winter. Kaapstad heeft nu drie van die winters gehad. Die kans is zo ongelooflijk klein en moeten we niet afwentelen op 'de overheid had meer moeten doen'. Er zijn al veel maatregelen door de gemeente genomen met het doel om water te besparen. Ze hadden de stappen wel eerder moeten zetten, vind ik."

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

Dat bezuinigen gaat volgens Marc stap voor stap. "Mensen denken bij waterverspilling vaak aan townships, maar het tegendeel is waar. De rijkste buurten gebruiken het meeste water. Het is helaas nog steeds zo dat er te veel mensen zijn die er niet bij nadenken. Maar je merkt aan de andere kant dat er ook heel veel mensen wel extreem goed bezig zijn. Vier op de tien mensen bezuinigen veel."

Water opvangen in emmers

Zelf gebruikt Marc nu 70 procent minder water dan vroeger. "Dat gaat met simpele maatregelen heel makkelijk. Als je gaat douchen, houd dan een emmertje onder de kraan om het koude water op te vangen voordat het warm wordt. Bij elk emmertje bespaar je al 9 liter dat je als drinkwater kunt gebruiken. En het water uit de douche, vang je op in bad. Daarmee trek je het toilet door. Verder zuinig met de wasmachine. En niet langer douchen dan anderhalve minuut."

Overal ziet Marc mensen dit soort maatregelen nemen. Niet alleen burgers, maar ook horeca en bedrijven doen volgens hem hun best. "Dat is echt mooi om te zien. Het klinkt ook heel logisch dat je je drol niet doorspoelt met drinkwater."

Controle

Het probleem is niet zomaar opgelost, want als er nu veel regen zou vallen is dat niet genoeg. Maar de projecten om de crisis te beteugelen, ook voor de lange termijn, zijn hoopgevend. Er wordt water gedoneerd van andere dammen, er worden andere bronnen aangeboord en uit zeewater wordt het zout gehaald. "Als we met z'n allen stappen nemen, dan komt de situatie wel weer onder controle."

Geen paniek dus, maar volgens Marc is de watercrisis in zijn stad wel het gesprek van de dag. "En als er geen water meer is, dan kun je altijd nog een fles wijn opentrekken", grapt hij knipogend.

UPDATE: In bovenstaand artikel staat dat 'Day Zero' op 11 mei wordt verwacht. Enkele uren na publicatie van het artikel is de verwachtingsdatum opgeschoven naar 4 juni.

Water op rantsoen in Kaapstad

Zo gaan inwoners van de stad om met het watertekort.
`