Ga naar de inhoud
Nederland

Nabestaanden op schietbaan gedode commando eisen schadevergoeding

De schietbaan in Ossendrecht in een promotiefilmpje van defensie.

Nabestaanden van Sander Klap, de commando die in 2016 omkwam bij een training op de schietbaan in Ossendrecht, willen een schadevergoeding. Ze vinden dat het ministerie van Defensie het verlies van inkomsten én de emotionele schade moet compenseren.

Het is niet bekend hoeveel geld de nabestaanden van Klap eisen. Hun advocaat Michael Ruperti laat weten dat Defensie tot 1 maart de tijd heeft om te reageren. Anders volgt een rechtszaak.

Gesprek met staatssecretaris

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) is vrijdag in Breda op bezoek geweest bij de nabestaanden. Volgens Ruperti heeft zij gezegd dat Defensie verantwoordelijk is voor het incident. De claim was al eerder ingediend. Defensie bevestigt dat de staatssecretaris een gesprek met de nabestaanden heeft gehad, maar doet over de inhoud geen mededelingen. "Dat is privé", zegt de staatssecretaris.

De 35-jarige sergeant werd dodelijk getroffen op de oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. Toen een collega vuurde, bevond Klap zich juist achter het doelwit achter een dunne wand.

Harde kritiek op Defensie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitte vorig jaar harde kritiek op Defensie vanwege het dodelijke ongeval. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet-gekeurd schiethuis. Het slachtoffer, instructeur in opleiding, werd gevraagd de gevechtsschietoefening te begeleiden. Hoewel hij het voor het eerst deed, gebeurde dat zonder persoonlijke begeleiding, zonder gekwalificeerde instructeurs en zonder toezicht.

Mede door dit rapport en de daaropvolgende rapportage van de OVV over het dodelijke mortierongeval in Mali kwam een gebrekkige veiligheidscultuur binnen Defensie bloot te liggen.

Defensie liet commando's op levensgevaarlijke schietbaan trainen

Hoe zag de schietbaan in Ossendrecht er precies uit, en waarom hadden militairen daar nooit mogen trainen?

Meer op rtlnieuws.nl:
Commando's doen aangifte tegen Defensie om dodelijk incident op schietbaan