Nederland

Minister Zijlstra loog over ontmoeting met Poetin

12 februari 2018 07:27 Aangepast: 12 februari 2018 11:24
Beeld © ANP

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. Hij was niet zelf bij een gesprek met de Russische president aanwezig, maar baseerde zich op informatie van een bron die anoniem wil blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. In 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, ​gaf hij op een partijcongres een waarschuwing over de territoriale ambities van Poetin. Hij zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over ‘Groot-Rusland’. ​

Niet verstandig

Hij zei dat hij begin 2006 in de datsja van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. "Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was ‘nice to have’'', aldus Zijlstra in de toespraak. "En hij heeft het niet bij woorden gelaten."

Zijlstra geeft nu in de Volkskrant toe dat hij niet de waarheid sprak. "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen'', zegt hij. 

Bron beschermen 

Hij zegt dat hij een bron wilde beschermen. "De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken. De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg."

Volgens de Volkskrant is premier Mark Rutte al 'enkele weken' op de hoogte van het verhaal. Zijlstra houdt vol dat de 'inhoud van de boodschap klopt' en vindt daarom dat hij 'geen desinformatie heeft verspreid'.

Bekijk hier de toespraak die Zijlstra tijdens het VVD-congres van 2016 hield:

`