Nederland

Oproep aan 55-plussers: 'Laat 40 dagen de alcohol staan'

12 februari 2018 07:02 Aangepast: 12 februari 2018 09:43
Beeld © ANP

55-plussers zouden de komende veertig dagen niet moeten drinken. Daartoe roept ouderenbond KBO-PCOB op, die zich zorgen maakt over het drinkgedrag van ouderen.

Ouderen blijken steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas bier te grijpen. Van de 55-plussers drinkt 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. In 2016 kwamen naar schatting 5000 55-plussers op de eerste hulp terecht na een ongeluk waarbij alcohol in het spel was. Dat waren er 2000 meer dan in 2013.

Speldje dragen

Het is voor het derde jaar op rij dat de KBO-PCOB mensen oproept om tijdens de vastentijd veertig dagen niet te drinken. De alcoholvrije periode gaat woensdag in, de dag na carnaval.

Ouderen die de uitdaging aan willen gaan, krijgen een speldje toegestuurd met de tekst '40 dagen geen druppel'. De deelnemers wordt gevraagd het speldje zichtbaar te dragen. "Zo maakt u het initiatief herkenbaar voor uw omgeving", meldt de ouderenbond. Wie meedoet met een groep maakt kans op 24 flessen mousserende wijn. Alcoholvrij uiteraard.

Ook BN'ers doen mee

Vandaag ontvangt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het eerste speldje uit handen van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. 

Bekende Nederlanders als tv-persoonlijkheden Hella van der Wijst en Leo Fijen, priester Antoine Bodar, politicus Henk Krol en voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg steunen de actie.

Zij gaan het doen: een maand geen alcohol:

Een maand niet drinken: "Ik slaap nu veel beter"

Meer op rtlnieuws.nl:
Een maand geen alcohol, waarom ook jij dat eens zou moeten doen

`