Ga naar de inhoud
Nederland

Seksrel in Haïti kost Oxfam Novib 700 Nederlandse leden

Hulpactie op Haïti in 2016. Beeld © EPA

Het nieuws over de seksfeesten op Haïti in 2011 heeft Oxfam Novib in Nederland zo’n 700 leden gekost. Dat meldt de hulporganisatie aan RTL Nieuws. "Ik schaam mij diep voor het gedrag van dit groepje mensen en de manier waarop zij onze waarden hebben beschaamd", zegt de Nederlandse directeur Farah Karimi.

"Betalen voor seks gaat in tegen de gedragscode die al onze medewerkers onderschrijven. Ik ben geschokt door dit gedrag. Juist onze organisatie moet uitbuiting van vrouwen en geweld tegen vrouwen voorkomen. Binnen onze organisatie en daarbuiten."

​Vorige week meldde Oxfam dat een aantal medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig had gemaakt aan ernstig wangedrag. Dat erkende de hulporganisatie na berichtgeving door The Times over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010. 

Pesterijen, intimidatie en seksueel wangedrag

Oxfam heeft all Nederlandse leden een mail gestuurd om tekst en uitleg te geven en te benadrukken dat er geen Nederlanders bij de zaak betrokken zijn.  

De Britse politiek neemt maatregelen naar aanleiding van de seksrel. Groot-Brittannië zal de steun aan hulporganisaties stopzetten als die zich niet aan een aantal voorwaarden houden, zei minister van Ontwikkelingshulp Penny Mordaunt eerder vandaag.

De Britse Oxfam heeft eerder al benadrukt dat er geen bewijs is gevonden dat minderjarige meisjes betrokken waren. Tijdens het interne onderzoek kwamen echter wel andere vormen van 'onacceptabel' gedrag aan het licht. Die houden volgens Oxfam onder meer verband met 'pesterijen, intimidatie en seksueel wangedrag'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Haïti vol getroffen door orkaan Matthew