Nederland

Minister tegen slachtoffers Jehovah's Getuigen: doe aangifte

09 februari 2018 14:25 Aangepast: 25 februari 2018 07:21
Sander Dekker Beeld © ANP

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming roept slachtoffers van seksueel misbruik binnen de jehova-gemeenschap op naar de politie te stappen. "De beste start van een onderzoek is een aangifte bij de politie", zegt Dekker.

De Jehovah's Getuigen zijn in opspraak omdat de kerkelijke gemeenschap seksueel misbruik en de interne afhandeling daarvan binnenskamers hield. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Slachtoffers zijn bang dat bewijsmateriaal verloren gaat en willen dat het Openbaar Ministerie dat opvraagt. 

Eigen rechtbanken

Maar justitie komt vooralsnog niet zelf in actie. Het OM roept slachtoffers op zich te melden, zodat het vervolgens een onderzoek kan instellen. Dekker wil over de houding van het OM geen oordeel vellen, omdat 'dat aan het OM zelf is' en 'de politiek het OM niet aanstuurt'. Hij verzekert dat justitie en politie alles doen om slachtoffers over de drempel te helpen om aangifte te doen.

Twee weken geleden meldde RTL Nieuws dat jehova's zaken rond kindermisbruik binnen de kerk zelf afhandelen. Ze hebben namelijk hun eigen 'rechtbanken': commissies die bestaan uit zogenoemde ouderlingen, leidinggevenden binnen de kerk. Zij onderzoeken en beoordelen mogelijke misdaden van Jehova's getuigen. De straffen zijn, naar Nederlandse maatstaven, mild. Er zijn geen celstraffen of boetes: de hoogste straf is uitsluiting uit de kerk.

Geen aangifte  

Het uitgangspunt van de politie en Openbaar Ministerie (OM) in zedenzaken is dat slachtoffers zélf bepalen of ze aangifte doen van misbruik, zegt het OM. "Het OM wil een slachtoffer niet tegen zijn zin betrekken in een strafrechtelijke procedure, omdat dat opnieuw beschadigend kan zijn."

De politie en het OM hebben nog geen aangifte ontvangen. Het kan voorkomen dat een slachtoffer van seksueel misbruik geen aangifte wil doen, maar dat er wel concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van een strafbaar feit. In zo'n geval overlegt de politie met het OM over de vraag of ambtshalve onderzoek kan en moet worden gedaan.

Steve werd misbruikt: 

Steve merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield: "Het werd afgeraden om naar de politie te gaan."

Oproep:

Weet je meer over seksueel misbruik van kinderen binnen Jehovah's getuigen? Mail ons dan: elianne.kuepers@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore