Nederland

Menselijke eicel voor het eerst opgekweekt in lab: 'Uitkomst voor veel vrouwen'

09 februari 2018 15:25 Aangepast: 09 februari 2018 17:16
Ingevroren eicellen bij Medisch Centrum Kinderwens. Beeld © ANP

Voor het eerst zijn menselijke eitjes vanuit stukjes eierstokweefsel in een laboratorium opgekweekt om ze geschikt te maken voor bevruchting. Britse wetenschappers is het gelukt het proces waarbij eitjes in de eierstok rijpen, buiten het lichaam na te bootsen.

Bij de methode, die ivm ('in vitro maturation') heet, worden stukjes uit de eierstokken gebruikt om eicellen te kweken. Door ivm zou het mogelijk moeten worden om toch zwanger te worden voor vrouwen die bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling hebben ondergaan.

Stap verder dan ivf

Het is een stap verder dan ivf. Gynaecoloog Jesper Smeenk: "In de natuurlijke cyclus van de vrouw is er iedere maand een eisprong, waarbij in de eierstokken een groep eicellen gaat groeien en er tenslotte één of twee volledig uitrijpen en springen. Bij ivf zorgen we er met hormonen voor dat er meerdere eicellen in het lichaam rijpen. Die worden vervolgens met een punctie uit het lichaam gehaald en bevrucht. Na de bevruchting wordt er een embryo teruggeplaatst, zodat de vrouw hopelijk zwanger wordt."

Zo werkt ivf:

Uitkomst voor vrouwen

Het verschil tussen ivf en ivm is dat de eicel buiten het lichaam rijpt. De techniek is al langer bekend, maar het nieuwe van deze studie is dat er een stukje eierstok met eicellen uit het lichaam wordt gehaald om daarmee ivm mogelijk te maken. "De kans op een zwangerschap is bij ivm niet groter dan bij ivf, maar sommige vrouwen hebben de mogelijkheid nu eenmaal niet om eicellen in hun lichaam te laten rijpen. Voor hen zou dit een uitkomst kunnen zijn", zegt Smeenk.

Het gaat dan om vrouwen die geen normale eisprong hebben, door bijvoorbeeld hormonale stoornissen, maar ook kankerpatiënten die chemotherapie hebben moeten ondergaan. "Bij die vrouwen verwijderen we nu al een stukje eierstok voorafgaand aan de chemotherapie, in de hoop dat we dat ooit kunnen terugplaatsen. Het grote probleem daarbij is dat er kankercellen in dat weefsel zouden kunnen zitten, dus je loopt het risico dat je die terug transplanteert."

Gezonde kinderen

Omdat bij ivm alleen de embryo's in het lichaam worden teruggeplaatst, loop je dat risico niet. Toch zal het nog wel even duren voordat vrouwen op deze manier zwanger kunnen worden, want het moet eerst zeker zijn dat de techniek veilig is, en dat is nu nog niet zo. "Ivm is weliswaar bij mensen al mondjesmaat, maar in de dierenwereld al veel meer gebruikt, bijvoorbeeld bij koeien. Daar zie je dat de techniek wel degelijk consequenties heeft. De kalveren waren onnatuurlijk groot en ze hadden de neiging om bijvoorbeeld suikerziekte te krijgen. Het is dus maar de vraag of er met ivm gezonde kinderen kunnen worden geboren."

Mocht onderzoek uitwijzen dat het helemaal veilig is, dan denkt Smeenk niet dat we tientallen jaren hoeven te wachten voordat iedereen gebruik kan maken van ivm. "Voor een klein aantal vrouwen zal dit een belangrijke mogelijkheid zijn om zwanger te worden, dus als we zeker weten dat het in de huidige gezonde kinderen oplevert, zou het vreemd zijn om lang te wachten. Zo is ivf tenslotte ook ontstaan."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore