Nederland

Amsterdam wil minder evenementen met dieren: welzijn staat voorop

09 februari 2018 12:21 Aangepast: 09 februari 2018 13:20
Paarden in het kerstcircus in Carré. Beeld © ANP

In Amsterdam moeten er snel minder evenementen komen waarin dieren gebruikt worden. Dat zegt wethouder Laurens Ivens. Om dat voor elkaar te krijgen moeten organisatoren van evenementen die dieren willen gebruiken straks een vergunning aanvragen.

Ivens heeft het laatste jaar uitgezocht hoe vaak er dieren bij evenementen werden gebruikt. Daar is hij van geschrokken. "Een kameel bij een intocht, een rendier en een koe met haar kalf voor reclames, uilen en roofvogels bij braderieën. Als dieren voor vermaak worden ingezet dan kan dat niet zonder dat het welzijn aan enige regels hoeft te voldoen", schrijft hij in een persbericht.

'Evenement leuker als welzijn van dier niet in gevaar is'

Volgens hem krijgt de gemeente met deze vergunningplicht inzicht in het aantal evenementen waarbij dieren worden gebruikt. "En er kan ook worden gecontroleerd of de dieren goed worden verzorgd. Ik ben er van overtuigd dat een evenement alleen maar leuker is als het welzijn van dieren niet in gevaar is."

Amsterdam zou het liefst het gebruik van dieren bij evenementen helemaal verbieden, maar dit kan alleen door de landelijke overheid worden geregeld. Wethouder Ivens heeft deze wens bij minister Schouten neergelegd. "Maar totdat de landelijke regels worden gewijzigd, zorgt Amsterdam ervoor dat de drempel voor het gebruik van dieren wordt verhoogd."

Met een kameel door de stad:

Deze mannen gingen tijdens een vrijgezellenfeest met een kameel de stad door.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wanneer is een dierenactiviteit dierenmishandeling?

`