Winterspelen

Spelen beginnen en Eefje heeft er zin in: 'Ik ben vooral gek van schaatsen'

09 februari 2018 06:00 Aangepast: 09 februari 2018 13:23

Ze droomt geregeld dat ze zelf ontzettend goed kan schaatsen. Maar helaas. Toch is Eefje Friedhoff uit Leiden er helemaal gek van. Ze kijkt al maanden uit naar vandaag: het begin van de Olympische Winterspelen.

Nou ja, vandaag. De Spelen beginnen dan wel en de openingsceremonie gaat ze vast wel even kijken, maar eigenlijk begint het voor Eefje allemaal met de allereerste schaatsafstand: morgen de 3000 meter voor vrouwen en zaterdag de 5000 voor mannen. "Ik weet niet wat het is, maar het leeft enorm in mijn hoofd", zegt Eefje. 

Schaatsen met Kjeld 

Miniatuurvoorbeeld

Misschien komt het wel omdat Eefje zelf een tijd op schaatsen zat. Vanaf haar elfde stond ze elke week een paar keer op ijsbaan de Uithof in Den Haag. In die tijd leerde ze ook Kjeld Nuis en Kai Verbij kennen. En laten dat nou net twee kanshebbers zijn op olympisch goud in Zuid-Korea. 

Met Kjeld was ze zelfs nog op een trainingskamp van haar ijsclub in het Duitse Inzell. "Ik was een jaar of zestien. Het was vlak voordat Kjeld echt heel goed werd. Het idee dat ik vroeger samen met Kjeld schaatste en hij nu voor olympisch goud gaat, dat is toch bijzonder? Ik wil gewoon dat hij gaat winnen."

'Doet wat met me'

Eefje was vrij fanatiek in de jaren dat ze zelf schaatste. "Ik trainde drie, vier keer in de week en schaatste dan ook nog elke week een wedstrijd. En in de zomer wielrennen en skeeleren. Daar vond ik niks aan, maar ik wilde mijn persoonlijke records verbeteren. In oktober was ik dan weer blij, want dan begon het schaatsseizoen weer."

Dat ze nooit heel succesvol zou worden wist ze ook wel. "Ik ben er te laat mee begonnen, ik was al te oud." Maar als ze een ijshal binnenloopt, gaat haar hart nog steeds sneller kloppen. "Ik kan moeilijk omschrijven wat het is. Het doet wat met me. Die koude lucht. Fijne herinneringen aan vroeger." 

Voor de tv 

Eefje schrok zich kapot toen ze zag dat ze moest werken op de dag van de 1500 meter voor mannen aanstaande dinsdag. "Ik werk in een winkel en daar sta je in je eentje. Je kunt dus niet zomaar even weg." Inmiddels heeft ze kunnen regelen dat een collega een deel van de dag van haar overneemt, zodat ze de wedstrijd kan zien. 

Maar waarom op tv kijken, als je er ook echt naartoe kunt? Zuid-Korea was voor Eefje wat te ver weg. "Bovendien zie je het op televisie veel beter dan langs de baan, al mis je dan wel meer van de sfeer met het publiek." De komende weken zal Eefje vooral veel voor de televisie zitten. "Als er wordt geschaatst, wil ik het zien."

Sneller door nieuw pak: 

Bij schaatsen gaat het soms om milliseconden. Er wordt alles aan gedaan om tijd te winnen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nieuwe prognose: zeven keer Wilhelmus op Winterspelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore