Ga naar de inhoud
Nederland

Jehovah's Getuigen houdt documenten kindermisbruik jarenlang binnenskamers

Kerk van de Jehovah's Getuigen in Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

Jehovah's Getuigen Nederland heeft jarenlang verslagen van beschuldigingen van seksueel kindermisbruik achtergehouden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Slachtoffers hebben nu grote angst dat de documenten vernietigd worden en mogelijk bewijsmateriaal verloren gaat.

Ze roepen Jehovah's Getuigen op om de verslagen per direct te overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Justitie weigert de papieren op te eisen.    

Details en bekentenissen

In de archieven van Jehovah's Getuigen zijn jarenlang geheimen bewaard. Verslagen van tientallen en mogelijk honderden interne rechtszaken tegen jehova's die beschuldigd zijn van seksueel kindermisbruik. Met details van de zaak en soms zelfs bekentenissen van daders. Maar het is niet het beleid van de organisatie om die dossiers met de politie te delen.

Twee weken geleden meldde RTL Nieuws dat jehova's zaken rond kindermisbruik binnen de kerk zelf afhandelen. Ze hebben namelijk hun eigen 'rechtbanken': commissies die bestaan uit zogenoemde ouderlingen, leidinggevenden binnen de kerk. Zij onderzoeken en beoordelen mogelijke misdaden van Jehova's getuigen. De straffen zijn, naar Nederlandse maatstaven, mild. Er zijn geen celstraffen of boetes: de hoogste straf die er is, is uitsluiting uit de kerk.

Verslagen bewaard

RTL Nieuws is in het bezit van meerdere interne brieven (.pdf) van Jehovah's Getuigen, waaruit blijkt dat van al die kerkelijke rechtszaken een verslag is gemaakt, en dat die documenten moeten worden bewaard. Vier voormalig ouderlingen bevestigen deze praktijk tegenover RTL Nieuws.

Het Openbaar Ministerie weigert de documentatie op te halen. "Op dit moment hebben wij geen concrete aanwijzingen voor strafbare feiten, en dat betekent dat wij geen wettelijke basis hebben om opsporingshandelingen te verrichten", zegt Eva Kwakman, landelijk officier van justitie.

'Houding OM passief'

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers vindt de houding van het OM passief en niet goed te verdedigen: "Dat het Openbaar Ministerie kennelijk tot op dit moment in een passieve rol blijft, is moeilijk te begrijpen, gelet op de ernst van de feiten die hier mogelijk spelen en de mogelijke beschikbaarheid van kant en klaar bewijsmateriaal."

ZIE OOK: Slachtoffers eisen onderzoek naar misbruik Jehovah's Getuigen: 'Kinderen lopen gevaar'

Inmiddels hebben 180 mensen bij het slachtoffermeldpunt Reclaimed Voices aangegeven dat zij misbruikt zijn toen ze lid waren van Jehovah's Getuigen.

Bewijs vernietigen

Slachtoffers hebben grote angst dat de verslagen vernietigd worden. "Het is een ernstig misdrijf om bewijsmateriaal dat kan leiden tot opsporing en vervolging te vernietigen", zegt Nico Meijering, de advocaat van Reclaimed Voices.

"Dus laat het niet zo ver komen dat ze ook nog eens een keer zo dom zijn om bewijsmateriaal te gaan vernietigen, want dan hebben ze een extra probleem aan de broek." Meijering roept Jehovah's Getuigen op alle documentatie per direct te overhandigen aan het OM. 

Reactie Jehova's

RTL Nieuws legde veertien uitgebreide vragen voor aan Jehovah’s Getuigen Nederland. Hun reactie luidt als volgt: "U weet dat wij kindermisbruik verafschuwen en wij lieten u al eerder weten dat slachtoffers van seksueel kindermisbruik altijd vrij zijn om aangifte te doen. Via de media zullen wij verder geen nadere toelichting geven op onze interne inspanningen om kinderen tegen seksueel misbruik te beschermen."

Steve werd misbruikt door getuige van Jehova: 

Steve merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield: "Het werd afgeraden om naar de politie te gaan."

Oproep:

Weet je meer over seksueel misbruik van kinderen binnen Jehovah's Getuigen? Mail ons dan: elianne.kuepers@rtl.nl