Nederland

2100 boerderijen geblokkeerd vanwege fraude met melkkoeien

08 februari 2018 09:38 Aangepast: 24 februari 2018 18:14
Beeld © ANP (Archieffoto)

Het aantal bedrijven dat wordt geblokkeerd vanwege gesjoemel met de registratie van melkkoeien is opgelopen tot ruim 2100.

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij de boeren zijn onregelmatigheden geconstateerd in de administratie. Die boerderijen worden vandaag en morgen geblokkeerd, wat betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd.

Kalfjes van één koe

De fraude kwam vorige maand aan het licht. Verschillende kalfjes worden daarbij toegeschreven aan één koe. Die krijgt daardoor op papier een meerling. Andere koeien die zo'n kalfje hebben gekregen, blijven geregistreerd staan als een dier dat nog niet gekalfd heeft en dus geen melk geeft.

Daardoor kan de boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan, want jonge koeien tellen maar als voor de helft mee in de regels voor fosfaatreductie. Dat heeft te maken met het verschil in mestproductie tussen volwassen koeien en kalfjes.

Hard aanpakken

Minister Carola Schouten (Landbouw): "De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met de indentificatie en registratie (I&R) en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt.''

Meer op rtlnieuws.nl:
Boeren sjoemelen met registreren kalfjes om aan regels te voldoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore