Nederland

Defensie onderzoekt problemen Dutchbat-veteranen

07 februari 2018 18:03 Aangepast: 24 februari 2018 14:51
Dutchbatters tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal in 2016. Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie laat onderzoek doen naar de gevolgen voor Dutchbat III-veteranen van hun uitzending naar Srebrenica. De groep van Dutchbat III was aanwezig toen de Bosnische enclave viel, waarna Bosnische Serven duizenden moslimmannen vermoordden.

Veteranen kampen meer dan twintig jaar na de val van de enclave nog steeds met (psychische) problemen. Volgens Defensie moet 'onafhankelijk onderzoek inzicht geven en leiden tot een zorg- en ondersteuningsadvies'.

Lang onderzoek

Het onderzoek gaat één tot anderhalf jaar duren. Met een verkenning is inmiddels begonnen. Hierna bepaalt het ministerie 'de definitieve onderzoeksopdracht met de bijbehorende vragen' en zorgt het voor de aanbesteding van het onderzoek.

Het onderzoek is de uitkomst van overleg met een werkgroep van de Dutchbat III-veteranen. Die voerde gesprekken met het ministerie over onder meer de zorg voor de (oud-)militairen.

Blij met erkenning

Michael Ruperti, de advocaat die namens tweehonderd Dutchbat III-veteranen een claim heeft ingediend tegen de Nederlandse staat, is blij met het onderzoek. "Het is goed dat ze gaan vaststellen welke psychische en financiële schade er is", zegt hij.

Dutchbat III-veteraan Olaf Nijeboer is ook opgelucht dat er een onderzoek komt. "We hebben erop aangedrongen", zegt hij. "Veel Dutchbat III-veteranen hebben last van PTSS, bij sommigen is nog steeds geen diagnose gesteld." Ook zelf heeft hij er nog steeds last van. "Ik was 22 toen ik daarheen ging, dat is heel jong. Ik ben nog steeds bezig bij te komen, er bovenop te komen. Het gaat met golfbewegingen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore