Nederland

Kattenliefhebbers reageren op chipplicht: 'Ik ga echt niet al mijn 12 katten chippen'

07 februari 2018 15:33 Aangepast: 07 februari 2018 21:36
Sabrina (r) met een selectie van haar katten. Ze heeft er 12.

Kattenliefhebbers reageren wisselend op de mogelijke chipplicht voor katten. Want wat als je twaalf katten hebt? Of een blinde kat met epilepsie, zoals poes Grizabella. "Als je haar chipt, wordt dat haar dood", zegt haar baasje Loes.

Het plan om het gemeenten mogelijk te maken de chipplicht voor katten in te voeren, wordt gesteund door een Kamermeerderheid. Op die manier zouden de baasjes van tienduizenden katten die jaarlijks in het asiel terechtkomen, sneller kunnen worden opgespoord. Een chip kost rond de dertig euro. 

Drie kattenliefhebbers reageren op het plan:

'Mijn blinde, epileptische poes ga ik echt niet chippen'

Miniatuurvoorbeeld

Loes met haar kat Grizabella

Loes Dijsselinck: "Ik ben een echte kattenliefhebber. Mijn katten heten Grizabella en Rumbleteazer, vernoemd naar de katten uit de musical Cats. Het chippen van katten vind ik op zich een goed idee, maar niet voor alle katten. Neem Grizabella. Ze is een binnenkat, hartstikke blind en heeft last van epilepsie. Die ga je toch niet chippen? Dat overleeft dat lieve beest misschien wel niet. Die krijgt een epileptische aanval. Dat doe ik mijn scheetje niet aan hoor. En ook mijn andere poes, Rumbleteazer, wil ik niet chippen. Dat is een bejaarde poes en komt niet meer buiten. Ik vind dat je het chippen alleen verplicht moet stellen voor jonge poezen die buiten komen. De politiek moet nu niet achteraf opeens gaan roepen dat alle katten gechipt moeten worden. Dat kun je toch nooit controleren? Ze moeten zeker weer geld binnen krijgen."

'Chippen is een keuze, dat moet je niet verplichten'

Miniatuurvoorbeeld

Een selectie van de katten van Sabrina. Ze heeft er in totaal 12. 

Sabrina van der Hull: "Ik heb twaalf katten. Hoe het zover kon komen? Ik had er twee en op een dag kwam er een zwangere zwerfpoes aanlopen. Het baasje wilde het beestje niet meer hebben. Voor je het weet heb je er dan twaalf in huis. Die lieve beesten zet je toch niet buiten? Het gaat prima hoor; ik heb ook nog een man en kinderen. Mijn katten zijn niet gechipt. Ik vind ook niet dat je dat als politiek verplicht moet stellen. Laat iedereen dat lekker zelf bepalen. Weet je wat ik veel belangrijker vind? Dat de politiek de kat meer rechten geeft. In de wet is een kat nu 'een ding, zonder rechten.' Als een kat mishandeld wordt, dan wordt dat helemaal niet hard bestraft. Laat de politiek dat eerst maar eens goed regelen, voordat ze het chippen verplicht maken. Bovendien is het nog duur ook. Als ik mijn katten allemaal moet gaan chippen ben ik honderden euro's kwijt. En de helft van de katten komt niet eens buiten."

Carmen: 'Door een chip kunnen we zoveel baasjes met hun kat herenigen'

Miniatuurvoorbeeld

Carmen Silos: "Ik werk bij de Dierenbescherming en vind het een goed plan. Als katten gechipt zijn, kunnen we veel sneller de eigenaar vinden. Bij honden kunnen we nu 85 procent van de eigenaar achterhalen. Het chippen van honden is verplicht. Bij katten is dat slechts 14 procent. Waarschijnlijk omdat het geen verplichting is en omdat de eigenaren denken dat de kat toch niet zal verdwalen. Door het chippen kunnen we ook het aantal zwerfkatten verminderen. Die komen in het hele land voor. En als een kat wordt doodgereden, kun je vervolgens de eigenaar hierover informeren. Via de chip is de naam van een eigenaar te achterhalen. De chip wordt in de nek van de kat gespoten. Daar voelt het beestje niets van, het is een speldenprikje. Baasjes zijn tussen de 20 en 45 euro kwijt. Let wel even op dat de chip ook wordt geactiveerd. Meestal doet  de dierenarts dat. En als je verhuist, kun je via de site petbase je nieuwe adres doorgeven. Heel simpel allemaal. Het heeft zoveel voordelen."   

Dierenartsen willen verplichte verzekering voor katten

Meer op rtlnieuws.nl
'Gemeenten moeten chipplicht voor katten kunnen invoeren'

`