Nederland

Oproep moordaanslag sint was volgens dreiger 'overduidelijke grap'

07 februari 2018 14:00 Aangepast: 24 februari 2018 10:44
Beeld © ANP

Een extremistische actiegroep, genaamd De Grauwe Eeuw, heeft in oktober een oproep gedaan om Sinterklaas te vermoorden. Hoe serieus was deze oproep en: wie zitten er achter de actiegroep?

De vermeende oproep om Sinterklaas te vermoorden stond eind oktober op Facebook (zie kader), maar werd vrij snel daarna weer verwijderd.

De bewuste Facebookpost

Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)

En iedereen die ooooh aaaaah kinderfeestjes boehoe jankt wijze we op de genocidefeestjes die kinderen hier vieren, waarmee ze al helemaal klaargestoomd werden voor bloed, grof geweld en dood.

Vanochtend maakte de Telegraaf bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van het bericht een onderzoek is gestart. Het OM bevestigde dit vanochtend aan RTL Nieuws, al ligt het dossier vooralsnog bij de politie. "Er is aangifte gedaan en in december is het onderzoek gestart."

'Geen dreiging moordaanslag'

Hoe serieus was deze 'schokkende oproep tot moord', zoals de Telegraaf het noemt? Van een serieuze dreiging tot moord lijkt vooralsnog geen sprake. De persoon die verantwoordelijk is voor het bericht wordt verdacht van 'opruiiing'.

Opruiing is het oproepen tot het plegen van een strafbaar feit. "We doen geen onderzoek naar de dreiging van een moordaanslag", aldus de woordvoerder van het OM. Wat wilde de schrijver van deze tekst bereiken?

Een grap

Het was 'overduidelijk een grap', schreef de auteur van de post op 8 december op zijn weblog. Het was bedoeld om viral te gaan 'en om de dubbele maat van racistisch Nederland aan te tonen', zo schreef hij.

De schrijver is lid van De Grauwe Eeuw. Deze actiegroep zet zich in tegen racistische stereotyperingen. Hieronder vallen volgens de groep figuren als Sinterklaas, maar ook cowboy en indiaantje spelen. Zo deden de activisten aangifte tegen TivoliVredenburg toen de concertzaal een feest organiseerde waarbij kinderen werden opgeroepen als cowboy of indiaan te komen. 'Racistisch', vonden ze.

Ook bezorgde de actiegroep een paar jaar geleden een protestbrief bij Rijkswaterstaat vanwege de naam van de Coentunnel bij Amsterdam. Volgens de actiegroep was Jan Pieterszoon Coen in de Gouden Eeuw een massamoordenaar die niet verheerlijkt mag worden. Zijn standbeeld in Hoorn werd beklad met de tekst 'Weg met koloniale verheerlijking'.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schreef vorig jaar november dat De Grauwe Eeuw, net als de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, een relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroep is die 'voornamelijk bestaat uit actievoerders met een migrantenachtergrond'. 

Werkgroep Straatnamen

De actiegroep De Grauwe Eeuw zat ook een tijdje in de werkgroep Straatnamen van de gemeente Utrecht. Doel was om meer bewustzijn te creëeren rond de naamgeving van straatnamen.

De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen van GroenLinks besloot in oktober de samenwerking met de actiegroep stop te zetten. Waarschijnlijk heeft de Facebookpost over 'de moord op' Sinterklaas een rol gespeeld in deze beslissing.

De wethouder schreef destijds in een memo: "Zeer recent heeft deze actiegroep, naar ons is gebleken, via sociale media over een ander onderwerp een standpunt ingenomen dat de grenzen voor een fatsoenlijk debat ver overschrijdt. Voor de gemeente Utrecht is dit aanleiding om de samenwerking met De Grauwe Eeuw per direct stop te zetten. De gemeente bekijkt in samenspraak met andere betrokken partijen in welke vorm vervolg wordt gegeven aan de discussie over het koloniale verleden."

Drie weken

Het Openbaar Ministerie verwacht nog zeker drie weken nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. RTL Nieuws heeft De Grauwe Eeuw benaderd voor een reactie, maar de actiegroep heeft daar niet op gereageerd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore