Nederland

Boswachter mishandeld: 'Eén van de twee viel mij ineens aan'

06 februari 2018 19:30 Aangepast: 24 februari 2018 08:30
Archieffoto. Beeld © iStock

De Zeeuwse boswachter Jerry Meijs werd afgelopen weekend mishandeld nadat hij twee mannen had aangesproken op hun gedrag. Voor Natuurmonumenten is de maat vol. Er is de afgelopen tijd zoveel op het bordje van de groene toezichthouders terechtgekomen dat extra geld en middelen noodzakelijk zijn om het werk in de buitengebieden goed te blijven doen.

Toen Jerry Meijs afgelopen zondag zag dat twee mannen met drie loslopende honden door een afgesloten duingebied bij Burgh-Haamstede liepen, wilde hij ze daarop aanspreken. "Ik ben naar ze toegelopen om ze uit het terrein te halen", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Eén van de twee viel mij ineens aan."

Nooit eerder aangevallen

Jerry Meijs is een zogenoemde 'groene toezichthouder'. Dat is een boswachter die ook politietaken uitvoert in een buitengebied. Meijs werd door de boze hondenbezitters bij zijn keel gegrepen. "Ik ben verder niet gewond geraakt, maar je zit natuurlijk niet op zulke confrontaties te wachten." 

Meijs vervolgt: "Mijn taak is gastheer zijn voor de bezoekers van onze terreinen en toezicht houden op overtredingen die de natuur schaden", vertelt hij. "Ik ben wel vaker bedreigd tijdens mijn werk, maar nog nooit eerder aangevallen." 

Bezuinigingen

De afgelopen jaren nam de capaciteit voor toezicht in de buitengebieden af, doordat de politie zich grotendeels heeft teruggetrokken. Dit betekent dat toezicht in het buitengebied meer op het bordje van terreinbeheerders als Jerry van Natuurmonumenten terecht is gekomen, legt Gert de Groot van Natuurmonumenten uit.

Boswachters als Jerry staan er dus steeds vaker alleen voor. Er is volgens Natuurmonumenten een tekort aan middelen om goed toezicht te houden. En ook op de opleidingen van de groene toezichthouders is bezuinigd. 

Wat moet er gebeuren?

Het verhaal van Meijs bevestigt volgens terreinbeheerder Natuurmonumenten dat groene toezichthouders uitgerust moeten worden met betere middelen zoals portofoons. "Daar is zeker in Zeeland behoefte aan", zegt De Groot. Verder zou een speciale politietraining niet aan een paar, maar weer aan alle boswachters moeten worden gegeven om hun veiligheid te vergroten.

De Groot: "De provincie is verantwoordelijk geworden voor de financiering van de terreinbeheerders. Daardoor wisselt het beleid per provincie. Vroeger lag die verantwoordelijkheid nog bij het Rijk." Eén ding is duidelijk: extra geld voor een beter groen toezicht in het buitengebied is voor elke provincie hard nodig, stelt Natuurmonumenten.

Portofoon 

Natuurmonumenten vindt dat de overheid meer aandacht moet hebben voor toezicht in het buitengebied. Meijs: “Nu zijn er vaak te weinig handhavers en beschikken we niet over de goede middelen. Ik zou zelf al enorm geholpen zijn met een portofoon.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore