Nederland

Extra bedden voor dak- en thuislozen vanwege de kou

06 februari 2018 12:52 Aangepast: 23 februari 2018 23:20
Archieffoto

Veel dak- en thuislozen zoeken vanwege de kou de warmte op van de winteropvang. In Amsterdam brachten afgelopen nacht ruim 300 mensen de nacht binnen door.

De GGD in de hoofdstad meldt dat het vol is en er daarom extra bedden beschikbaar worden gesteld in bestaande opvanglocaties.

Gedwongen naar binnen

Ook in Rotterdam zochten daklozen de warmte op. De gemeente heeft via drie verschillende instellingen 87 extra bedden beschikbaar gesteld.

De steden houden nauwlettend in de gaten of iedereen gebruik maakt van de winteropvang. "We willen niet dat mensen met deze kou buiten slapen, dus we trekken erop uit om te kijken of er toch niet ergens nog iemand zit'', zegt een woordvoerder van de Amsterdamse GGD. Tot nu toe hoefde in de hoofdstad nog niemand gedwongen naar binnen. In Rotterdam zijn medewerkers van de gemeente de straat op gegaan om daklozen van straat te halen.

Winterkouderegeling

Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, voeren Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag de zogenoemde winterkouderegeling in. Dat betekent dat er extra bedden beschikbaar zijn voor daklozen.

Amsterdam heeft als enige van de vier een doorlopende winteropvang die, ongeacht het weer, van eind november tot april doorloopt. De gemeente regelt dit samen met HVO-Querido en het Leger des Heils. Gemiddeld brengen hier tijdens normale weersomstandigheden zo'n 220 mensen de nacht door, zegt de woordvoerder.

`