Ga naar de inhoud
Nederland

Kabinet wil ook preventief optreden tegen overmatig alcoholgebruik

Beeld © ANP

Het kabinet wil niet alleen roken en overgewicht te lijf gaan, maar ook overmatig alcoholgebruik. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid denkt dat de risico's van alcohol sterk worden onderschat.

Daarom gaat overmatig alcoholmisbruik deel uitmaken van het Nationaal Preventieakkoord, een samenwerking van de regering met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. 

Minder reclames

De afgelopen maanden verzamelde Blokhuis concrete ideeën.  Daarbij passeerden het verminderen van verkooppunten en reclames en meer aandacht voor de mogelijke problemen in de zorg en op school de revue. "Het is nog te vroeg om te zeggen welke voorstellen de eindstreep halen en een plek krijgen in het Nationaal Preventieakkoord", zegt hij.

Blokhuis wijst op de richtlijn van de Gezondheidsraad, maximaal één glas alcohol per dag. Die is helder, volgens hem: "En die glazen mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren."

Dit doet alcohol met het brein van een puber:

Je kent de campagnes: "Jongeren moeten niet te veel alcohol drinken, dat is slecht voor ze." Maar dat geldt ook voor volwassenen en die mogen wél drinken. Oneerlijk? Nou, er zijn wel degelijk redenen om als jongere extra voorzichtig te zijn met drank.