Nederland

Bestuurders Sint Eustatius boos en teleurgesteld door Nederlands ingrijpen

05 februari 2018 19:05 Aangepast: 23 februari 2018 17:58
Archieffoto. Beeld © ANP

Op Sint-Eustatius is met verbazing en boosheid gereageerd op de beslissing van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties om het bestuur van Sint-Eustatius over te nemen. Volgens gedeputeerde Derrick Simmons maakt Nederland zich schuldig aan 'bullying', pesten.

​​Simmons en andere leden van de eilandsraad voelen zich overvallen. Gedeputeerde Charles Woodley is teleurgesteld in de beslissing van Nederland om het lokale bestuur aan de kant te schuiven. "We zagen het aankomen, maar vinden het volkomen onterecht."

Naar de VN

Volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is er op het eiland sprake van financieel wanbeleid. "Maar Nederland heeft een college financieel toezicht ingesteld en het college vindt dat helemaal niet", meent Woodley.

"Nederland beantwoordt onze vragen niet, ze negeren het huidige bestuur", vervolgt hij. "Al heel lang vragen we om geld om bijvoorbeeld de wegen te verbeteren." Volgens leden van de eilandsraad maakt Nederland zich schuldig aan de schending van internationale regels. Daarvoor willen ze naar de Verenigde Naties stappen.

Geen normaal gesprek mogelijk

Knops is niet verrast. "Die reactie had ik ook wel verwacht, zeker bij een aantal mensen, zeker bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie die ontstaan is", zei hij na afloop van het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van het besluit.

Een gang naar de VN staat hen vrij, aldus Knops. Hij benadrukte dat het overnemen van het gezag niet zijn eerste keuze was. "Veel mensen wilden niet spreken met Nederland. Ze waren niet vatbaar voor een normaal gesprek. Wetteloosheid kunnen we niet toestaan. Als dit in Nederland gebeurde hadden we al lang ingegrepen."

Lokale radio

Het bestuur van Sint-Eustatius overlegt vandaag en morgen intern over de kwestie en zal ook met advocaten praten over een aanpak van de situatie.

Via de radio wordt de bevolking op de hoogte gehouden van het standpunt van de politici. Ook wordt er een ‘townhall meeting’ gehouden waar mensen vragen kunnen stellen

Meer op rtlnieuws.nl:
Kabinet grijpt in op Sint Eustatius: einde aan 'wetteloosheid' en 'wanbeheer'

RTL Nieuws / ANP
`