Nederland

​'Stop met verkoop zware pijnstillers in supermarkt'

05 februari 2018 16:58 Aangepast: 05 februari 2018 23:32
Archieffoto. Beeld © ANP

Sterke pijnstillers, zoals iboprufen, diclofenac en naproxen zouden niet zomaar in de supermarkt verkrijgbaar moeten zijn. Dat vindt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik(IVM). Ze starten vandaag een petitie waarin ze Albert Heijn oproepen te stoppen met de verkoop.

Volgens de directeur van het IVM is de veiligheid van patienten 'echt in gevaar'. De pijnstillers kunnen bij onjuist gebruik voor ernstige bijwerkingen zorgen, zoals hartproblemen en maagbloedingen. Dat zegt het instituut tegen EenVandaag

Niet genoeg voorlichting

Volgens het IVM zijn er ieder jaar zo'n 2000 vermijdbare overlijdens als gevolg van verkeerd geneesmiddelgebruik, een deel hiervan wordt ook veroorzaakt door medicijnen als diclofenac. Ze roepen in hun petitie Albert Heijn op om per direct te stoppen met de verkoop van de pijnstillers.

Het IVM vindt dat de supermarkt haar klanten niet genoeg voorlicht over de risico's van het gebruik van de medicijnen. "Wat in ieder geval niet de bedoeling kan zijn, is dat je een supermarkt binnenloopt, diclofenac en naproxen uit de schappen haalt en scant, om vervolgens zonder ook maar één persoon tegen te zijn gekomen de zaak weer uitloopt."

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn zegt desgevraagd dat zij en andere supermarkten in Nederland dit soort zelfzorggeneesmiddelen al jaren aanbieden. Volgens een woordvoerder biedt Albert Heijn 'de juiste, verantwoorde zorg,  zoals vastgelegd in de wet​'.

"​In 197 winkels ligt in het schap met geneesmiddelen een tablet waarmee de klant meer informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kan vinden, of via een audio- of videoverbinding advies op maat van een gediplomeerd assistent drogist kan krijgen.​ In winkels waar de tablet niet aanwezig is, is op openingstijden altijd een (assistent) drogist aanwezig om klanten verantwoorde zorg te bieden."

Niet stoppen met gebruik

Het IVM vindt niet dat mensen de middelen helemaal niet moeten gebruiken, maar waarschuwde eerder bij EditieNL wel dat het minder onschuldig is dan het kan lijken. Vooral doordat mensen de medicijnen overal kunnen kopen, kan volgens de organisatie een beeld ontstaan dat er geen gevaren aan ibuprofen zitten.

"Er is ooit besloten om het uit de apotheeksfeer te halen zodat je ook in het weekend een pijnstiller kunt halen. Dit is de keerzijde ervan."

Meer op rtlnieuws.nl:
Ibuprofen niet zo onschuldig: 'Het is mooi en roze, maar zeker geen snoepgoed'

`