Ga naar de inhoud
Nederland

Peter R. de Vries bij rechtszaak Holleeder: 'Kreeg geen blik van hem'

Peter R. de Vries bij de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder is.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries was bij de rechtszaak tegen Willem Holleeder aanwezig maar moest enkele uren later alweer vertrekken. "Ik heb hem even aangekeken. Hij zit er op 'zijn Holleeders' bij", zegt De Vries.

De misdaadverslaggever mocht na een paar uur het strafproces in 'de Bunker' niet verder bijwonen. De Vries is getuige in de strafzaak en wordt in april gehoord. De rechtbank wil niet dat getuigen in de zaak aanwezig zijn op de momenten dat Willem Holleeder zelf wordt gehoord.

De Vries: "Op zich is het in de strafrecht gebruikelijk dat getuigen niet aanwezig mogen zijn in de rechtszaal. Maar dit is natuurlijk wel een heel andere zaak. Een strafzaak waarbij iedere zucht wordt getwitterd. De komende maanden zal ik via de pers van alles meekrijgen." 

Geen blikken gewisseld

Volgens De Vries was er meteen actie tijdens het openingsstatement van de advocaat van Willem Holleeder. "Het was vol energie en erg interessant", zegt De Vries. Volgens de advocaat van Holleeder rusten de verdenkingen tegen Willem Holleeder niet op direct bewijs, eigen wetenschap, getuigenverklaringen, telefoontaps of observaties. Ze leunen volledig op verklaringen van anderen, zonder te worden ondersteund door verdere bewijzen, aldus Holleeder's advocaat Sander Janssen.

Holleeder zat voor Peter R. de Vries. Het gezicht van de bekendste crimineel van Nederland, konden de aanwezigen niet zien. "Toen ik de zaal uit moest, kon ik even naar hem kijken en heb ik hem even aangekeken. Hij heeft geen blik naar mij geworpen." Volgens De Vries zat hij er op zijn 'Holleeders' bij. "Ik kan dat niet goed omschrijven, maar hij gedraagt zicht altijd hetzelfde." Aanwezigen omschrijven Holleeder, die een donkere trui aan heeft en veelal voorover hangt, als rustig.

Liquidaties

De rechtbank heeft tot de zomer zo'n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak. Willem Holleeder staat terecht voor het geven van de opdrachten voor de moorden op John Mieremet en Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. 

Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het laten vermoorden van zijn oude vriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en Robert ter Haak, die toevallig naast hem stond (beiden in 2003), en vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004. Ook staat Holleeder terecht voor poging tot moord op Mieremet in 2002 en David Denneboom in 2004.

Bovendien wordt hij beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie met onder anderen Dino Soerel, Ali Akgün, Jesse R., Peter la Serpe en Fred Ros.

Portret van de bekendste crimineel van Nederland

Hij begon jong in de criminaliteit en pakte het meteen al groots en met veel geweld aan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Monsterproces Willem Holleeder: 'Het zou me verbazen als hij geen levenslang krijgt'