Ga naar de inhoud
Nederland

Advocaat: 'Justitie heeft geen direct bewijs tegen Willem Holleeder'

Archieffoto van Willem Holleeder. Beeld © ANP

De verdenkingen tegen Willem Holleeder rusten niet op direct bewijs, eigen wetenschap, getuigenverklaringen, telefoontaps of observaties. Ze leunen volledig op verklaringen van anderen, zonder te worden ondersteund door verdere bewijzen. Dat zei advocaat Sander Janssen in het 'openingsstatement' van de verdediging in het proces tegen Holleeder.

Janssen sprak van een strafzaak van 'ongekende dynamiek', nog versterkt door de inbreng van Astrid en Sonja Holleeder en Holleeder's ex-vriendin Sandra den Hartog. Hij hekelde met name het 'zorgvuldig geregisseerde media-offensief' van de kant van de zussen, 'dat ook in de media heeft geleid tot een reeks eenzijdige verklaringen'.

Zussen gelogen

Dat Holleeder een rol speelde in het Amsterdamse criminele milieu, betekent volgens de strafpleiter nog niet 'dat hij een belang had bij of een rol speelde in het opdracht geven tot liquidaties'.

Hij wil met zijn college Robert Malewicz 'de komende maanden aantonen en onderbouwen dat hij niet de spil in de Amsterdamse onderwereld was die iedereen in hem ziet'. Ook zei hij met bewijs te komen dat de zussen van Holleeder op belangrijke punten hebben gelogen 'en het motief en de middelen hadden om hun broer te beschadigen'.

Willem Holleeder: portret van de bekendste crimineel van Nederland:

Hij begon jong in de criminaliteit en pakte het meteen al groots en met veel geweld aan.

Justitie ziet Holleeder als brein achter de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet (2002), de moord op zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout (2003), de moord op Endstra (2004), de moord op Mieremet (2005), de moord op vastgoedman Cees Houtman (2005) en de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl.

ZIE OOK: Monsterproces Willem Holleeder: 'Het zou me verbazen als hij geen levenslang krijgt'

Zestig zittingsdagen

Daarnaast wordt hem de dood verweten van Robert ter Haak, die omkwam in dezelfde kogelregen die Cor van Hout fataal werd. Ook is hij aangeklaagd voor poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Endstra werd doodgeschoten.

De rechtbank heeft tot de zomer zo'n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak.