Ga naar de inhoud
Buitenland

Ferry zat 3 meter achter Abdeslam: 'Fijn dat hij als een beest wordt behandeld'

Vandaag begon het proces tegen Salah Abdeslam (links). Beeld © AFP / Ferry Zandvliet

"Het was een indrukwekkende, bijzondere ochtend." Dat zegt Ferry Zandvliet, één van de overlevenden van de aanslagen in de Bataclan in Parijs. Vandaag begon het proces tegen Salah Abdeslam, de enige verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog in leven is.

Ferry was samen met Bob de Zwart, die destijds ook de aanslag op de Bataclan overleefde, naar Brussel afgereisd om bij de zitting aanwezig te zijn. Ook al gaat het deze week nog niet over de aanslagen in Parijs, Ferry en Bob wilden nu weleens zien 'wat voor mannetje' die Salah Abdeslam nou eigenlijk is.

Ze zaten drie meter achter hem. "Om hem bijna aan te kunnen raken geeft een gek gevoel. Een gek idee", zei Bob tegen verslaggever Geert Gordijn.

'Ik wilde weten wat voor mannetje het was':

Ferry en Bob leggen uit waarom ze graag bij de rechtszaak wilden zijn.

Molenbeek

Abdeslam wordt nu dus nog niet vervolgd voor de aanslagen in Parijs, dat proces volgt later in Frankrijk. Deze week wordt hij vervolgd omdat hij tijdens een antiterreuractie, op 15 maart 2016 in het Belgische Vorst, zou hebben geschoten op agenten. Abdeslam en zijn medeverdachte Sofien Ayari wisten te ontsnappen, maar werden drie dagen later gearresteerd in Molenbeek.

Abdeslam werd de rechtszaal binnengebracht door een zwaarbewapende escorte. De handboeien gingen pas in de rechtszaal af. Dat gaf Bob een goed gevoel. "Het is een gek idee dat hij vier of vijf mensen om toestemming moet vragen of hij een glaasje water mag, of dat hij naar de wc mag. Ik ben blij dat hij vastzit."

'Best wel een net mannetje'

Ferry vond Abdeslam 'best wel een net mannetje om te zien'. "Colbertje aan, helemaal netjes geschoren, mooie schoentjes. Hij zag er wel gezond uit op zich." Hij vindt het 'fijn' dat Abdeslam 'als een soort beest' wordt behandeld. "Er staan echt twee mannen als honden de hele tijd naar hem te kijken. Dat geeft een fijn gevoel, dat is zijn verdiende loon."

ZIE OOK: Salah Abdeslam zwijgt en weigert te staan: 'Mijn stilte maakt van mij geen crimineel'

De enorme media-aandacht voor de zaak vond Ferry opvallend. Hij vreest dat Abdeslam daar blij mee is. "Daar zal die best wel trots op zijn. Dat is wel jammer natuurlijk."

Zwijgrecht

Abdeslam verklaarde vandaag geen enkele vragen te willen beantwoorden. "Men heeft me verzocht hier te zijn en het is mijn recht om hier te zijn, en te zwijgen. Mijn stilte maakt van mij geen crimineel, het is mijn verdediging", zei hij.

Dit is Salah Abdeslam:

Abdeslam is de enige verdachte van de aanslagen in Parijs die nog leeft.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws