Nederland

Op jacht voor een plek in de gemeenteraad: 'Keihard werken, maar ik moet dit doen'

05 februari 2018 13:20 Aangepast: 23 februari 2018 18:30
Beeld © Joey van Dongen / Cloud Cuckoo

D-day voor alle politieke partijen die op 21 maart mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Voor Jos Verveen, lijsttrekker van Stadsinitiatief Rotterdam, is het een spannende dag. Voor 17.00 uur moet hij dertig handtekeningen hebben.

Vanochtend in alle vroegte was Jos Verveen al voor het stadskantoor bezig om tentjes op te zetten en koffie uit te delen."We hebben niet zomaar een paar krabbeltjes nodig, de handtekeningen moeten onder toeziend oog van de ambtenaren van het gemeentehuis worden gezegd", zegt Jos.

Tot 17.00 uur de tijd

"Mensen zeggen vaak: je bent gek dat je dit allemaal doet. Maar ik heb dit over voor mijn stad", zegt Jos Verveen, lijsttrekker van Stadsinitiatief Rotterdam. "Mensen die hun krabbel voor onze partij willen zetten, moeten soms best lang wachten voordat ze naar binnen kunnen. Daarom hebben we tentjes opgezet waar mensen warmte kunnen vinden en delen we koffie uit." 

Alle partijen die mee willen doen op 21 maart, moeten voor 17.00 uur hun kandidatenlijsten inleveren. Nieuwkomers, zoals de partij van Rotterdammer Jos Verveen, moeten ook nog eens dertig handtekeningen inleveren. Als het vandaag niet lukt, is zijn kans verkeken.

Miniatuurvoorbeeld
Jos Verveen (in donkere jas). Foto: Joey van Dongen / Cloud Cuckoo 

Bikkelhard

Jos was jarenlang raadslid voor D66 in Rotterdam. Nu is hij zijn eigen lokale partij gestart. Hij krijgt regelmatig opmerkingen: "Waar begin je aan? Je bent gek dat je dit allemaal doet!" Want: het is hard werken en rijk word je er niet van. In Rotterdam krijgen gemeenteraadsleden 2600 euro bruto per maand. "En omdat we een nieuwe partij zijn, moeten we alles zelf betalen. Gelukkig hebben we veel donateurs."

Maar Jos ziet het als zijn plicht. "De lokale politiek is bikkelhard. Ik vind dat ik dit moet doen voor de stad en voor de Rotterdammers." Verveen ziet zichzelf als de enige, echte lokale partij. "We noemen ons een a-politieke partij omdat we allemaal bekende Rotterdamse op de lijst hebben die niet zozeer politieke ervaring hebben, maar wel in de haarvaten van de stad zitten. Zoals een huisarts, een sociaal advocaat en andere bekende Rotterdammers."

Ook de PVV en DENK doen mee in Rotterdam:

In Rotterdam doen alle landelijke partijen mee, ook de PVV en DENK zijn van de partij.

Feyenoord

Uitspraken over de uitslag, wil hij nog niet doen. Maar Jos hoopt met zijn nieuwe partij in de gemeenteraad te komen. "We pleiten voor renovatie van het Feyenoordstadion in plaats van nieuwbouw mét belastinggeld. Verder willen we stadsconciërges in alle 71 wijken en willen we een speciaal stadsfonds om allerlei maatschappelijke initiatieven te promoten."

Tot nu toe gaat alles volgens plan. De benodigde handtekeningen zijn rond het middaguur binnen. "We hebben er twee keer zoveel als nodig. Als je al die enthousiaste mensen ziet die ons steunen dan doet je dat zo goed. Het wordt een harde strijd en keihard werken, maar ik ben er klaar voor om met mijn partij voor de stad op te komen."

Partijen in de gemeenteraad

  • Alle politieke partijen die willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, moeten vandaag hun kandidatenlijst inleveren. 
  • Dat gebeurt bij het centraal stembureau in elke gemeente waar op 21 maart verkiezingen zijn.
  • Alle spullen moeten uiterlijk om 17.00 uur binnen zijn. 
  • Dinsdag controleren de centrale stembureaus van de 335 deelnemende gemeenten alle gegevens in een niet-openbare zitting.
  • Vrijdag wordt dan in een openbare zitting bekendgemaakt wie kan meedoen.
  • Een nieuwe politieke partij, of een partij die in de gemeenteraad maximaal vijftien zetels heeft, mag hoogstens vijftig kandidaten op de lijst zetten.
  • Bij een politieke partij die al zestien of meer zetels bezet, gaat het om maximaal tachtig kandidaten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook DENK en PVV doen mee in Rotterdam:'Het belooft een harde strijd te worden'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore