Ga naar de inhoud
Nederland

Meerderheid vindt dat rechter Albert Heringa vrij had moeten spreken

Albert Heringa. Beeld © ANP

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder tien jaar geleden hielp bij zelfdoding, vrijspraak had moeten krijgen. Heringa werd woensdag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 54 procent van de Nederlanders vindt dat Heringa deze straf niet had verdiend. Vooral de achterban van oppositiepartijen PVV (81 procent), Partij voor de Dieren (76 procent), Forum voor Democratie (67 procent) en SP (61 procent) denkt daar zo over.

Wel schuldig, geen straf

Eerder oordeelde een rechtbank dat Heringa wel schuldig was, maar geen straf hoefde te krijgen. Dat was volgens 30 procent van de mensen die op de peiling van Maurice de Hond reageerden de juiste uitkomst. Slechts negen procent vindt de straf die het hof heeft opgelegd goed, twee procent vindt dat hij een hogere straf verdiende. Het Openbaar Ministerie had drie maanden voorwaardelijk geëist.

De moeder van Albert Heringa had aan een arts gevraagd om haar uitzichtloze lijden te beëindigen, maar die arts stemde daar niet mee in. Daarop gaf hij haar zelf de dodelijke medicijnen die ze zelf had gespaard. Hij vertelde daarover in de documentaire De laatste wens van Moek.

Alexander Pechtold

Uit de peiling van De Hond blijkt verder dat het vertrouwen in D66-leider Alexander Pechtold is teruggelopen. Hij stond altijd in de top drie van fractievoorzitters, maar is nu weggezakt naar de zesde plaats. Waarom dat is, meldt De Hond niet. VVD-leider Klaas Dijkhoff krijgt het meeste vertrouwen van de kiezer, Geert Wilders (PVV) en Tunahan Kuzu (Denk) het minste.

Bekijk hier de documentaire: 'De laatste wens van Moek'

Meer op rtlnieuws.nl: