Nederland

Zeldzaam virus verlamt 4-jarige Geuko van de een op andere dag

11 oktober 2016 13:41 Aangepast: 18 september 2017 10:01
Geuko in het ziekenhuis Beeld © Familie Van Lang

Hij is de enige in Nederland: de 4-jarige Geuko kreeg deze zomer een polio-achtige ziekte en raakte van de een op de andere dag verlamd.

Geuko voelde zich een beetje ziekig. Nog geen 48 uur later lag hij verlamd aan de beademing. Een nachtmerrie voor zijn ouders. Geuko blijkt AFM te hebben, een zeldzame, polio-achtige ziekte. In Amerika werden in 2014 voor het eerst meldingen gedaan van AFM en dit jaar lijkt het aantal uitbraken plots te gaan pieken. Artsen zitten met de handen in het haar, want ze weten niet goed hoe ze het moeten behandelen.

Begon met hoofdpijn

Van vrijwel de ene op de andere dag raken kinderen compleet verlamd door AFM: Acute Flaccid Myelitis. Hoe dat nou precies komt, is nog onbekend. Wel is duidelijk dat maar weinig kinderen er volledig van herstellen. Media in Amerika slaan alarm

Geuko stond 's nachts naast het bed van zijn ouders. Hij had hoofdpijn en kon 'niet meer lopen', vertelde hij. Vader Gert Jan dacht dat het allemaal wel meeviel. Hij was tenslotte zelfstandig naar het bed gelopen. De dokter dacht aan een hersenvliesontsteking. In het ziekenhuis van het Groningse Winschoten, waar de familie woont, stuurden ze Geuko door naar het UMC in Groningen, waar het jochie een heftige aanval kreeg. 

Sinds de verlammingsverschijnselen optraden heeft Geuko moeite met praten 

Geuko's ademhaling viel weg en sinds dat moment ligt Geuko aan de beademing. Het duurde even voordat de artsen wisten dat het AFM was. Sinds eind juli ligt de kleuter nu in het ziekenhuis. Ondertussen kan hij alweer ietsjes meer dan in het begin, maar vanwege de beademing moet hij op de intensive care blijven. 

Kennis uit Amerika nodig 

Naar een revalidatiecentrum mag Geuko nog niet. Daarvoor moet je een half uur zonder beademing kunnen. In Amerika zijn speciale teams opgericht sinds de AFM-uitbraak, die patiënten intensief begeleiden. In Nederland zijn die teams er niet. Volgens de ouders zou het Geuko flink geholpen hebben als deze begeleiding er wel was. 

Vader Gert Jan zit er bovenop, vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij zet de doktoren onder druk contact te leggen en te behouden met artsen in Amerika, zodat ze zijn zoon op dezelfde manier kunnen behandelen als de patiënten daar. Maar voorlopig ziet het er allemaal niet heel rooskleurig uit voor Geuko. 

Eerst infectie, soms verlamming

De familie hoopt dat er andere ziekenhuizen of artsen in Nederland zijn die een oplossing kunnen bieden. Volgens kinderneuroloog Oebo Brouwer is AFM een complicatie van een soort verkoudheidsvirus. Mensen kunnen er ziek van worden, sommigen krijgen alleen een infectie in de longen, anderen merken er helemaal niets van. In heel zeldzame gevallen krijgt iemand AFM: acute spierverslapping.

Het virus wordt ook wel een broertje van het polio-virus genoemd, dat hier eigenlijk niet meer voorkomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt niets te weten over AFM in Nederland. Dat komt omdat artsen daar geen melding van hoeven te doen. Of er voor Geuko dus mensen zijn geweest die ook AFM hadden, is niet te zeggen. 

Wie op de hoogte wil blijven van de situatie van Geuko en meer wil weten over AFM, kan terecht op deze website.

Meer op rtlnieuws.nl: 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore