Nederland

Duizenden tandartsen weigeren stagiairs te leren hoe ze moeten boren

02 februari 2018 17:06 Aangepast: 02 februari 2018 21:00
Tandartsen bieden geen stageplekken meer aan met 'boorervaring'

Bijna alle leden van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) stoppen met het aanbieden van stages waar mondhygiënisten in opleiding gaatjes leren boren. Daarmee geven de tandartsen gehoor aan de oproep van gisteren.

Het ANT deed de oproep gisteren nadat bekend werd dat minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, plannen heeft om mondhygiënisten zelfstandige bevoegdheid te geven om te boren. Nu gebeurt het boren altijd onder leiding van een tandarts. Mocht er iets mis gaan, kan de tandarts altijd ingrijpen.

Gevolgen voor de leerlingen

Tijdens de opleiding tot mondhygiënist moeten de leerlingen tijdens een stage gaatjes leren boren. Door het besluit van de tandartsen om geen stages meer aan te bieden met 'boorervaring' kunnen veel leerlingen de opleiding tot mondhygiënist niet afronden.

Voorzitter van het ANT, Willem Vaartjes, erkent de mogelijke gevolgen voor de leerlingen, maar staat achter de actie: "Onze actie wordt breed gedragen, bijna al onze leden staan erachter.''

Tekort aan tandartsen

Naast het boren wil de minister ook verdoven en het maken van röntgenfoto's onder het nieuwe takenpakket van de mondhygiënist scharen. Het doel van het plan: meer ruimte voor tandartsen om ingewikkelde ingrepen te doen. Volgens Bruins is er al jaren een tekort aan tandartsen in Nederland.  

De tandartsen zijn bang dat de plannen van de minister de zorg duurder maken en verwarring zaaien bij de patient. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Mondhygiënist mag straks zelf boren, tandartsen fel tegen

RTL Nieuws
`