Nederland

We kunnen volgende week schaatsen op natuurijs

02 februari 2018 08:49 Aangepast: 22 februari 2018 17:17
In januari kon in Friesland heel even worden geschaatst Beeld © ANP

Schaatsliefhebbers hebben even geduld moeten hebben, maar volgende week kan het dan toch eindelijk op grote schaal: schaatsen op natuurijs.

Dit weekend blijven de temperaturen nog boven 0, maar vanaf zaterdagavond komt er koude lucht ons land binnen. Het is de voorbode voor een winterse week. 's Nachts vriest het, op dinsdag en woensdag daalt de temperatuur zelfs naar -5. De ijsdikte groeit in Midden-Nederland in de loop van komende week naar zo'n 5 centimeter, volgens Buienradar. 

Miniatuurvoorbeeld

De 'ijspluim' van het KNMI. 

Voorbereiden

"Hoe lang de kou in ons land blijft is nog wat onzeker", volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. Tot ver in volgende week blijft het zeker koud en zal natuurijs verder aangroeien, met temperaturen overdag rond het vriespunt. "Maar richting volgend weekend wordt het waarschijnlijk alweer wat zachter."

Kunnen we volgende week dan ook kanalen en plassen op om te schaatsen? Dat waarschijnlijk niet, maar op ijsbaantjes en ondergelopen weilanden gaat dat zeker lukken. IJsclubs kunnen zich dus gaan voorbereiden. 

Wanneer kun je schaatsen? 

Wanneer is ijs veilig en waarom duurt het de ene keer langer dan de andere keer voordat het ijs dik genoeg is? Maurice Middendorp legt het uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore