Nederland

Kankerpatiënte: 'Steun van ziekenhuis tegen tabaksindustrie is kers op de taart'

01 februari 2018 20:55 Aangepast: 22 februari 2018 18:45
Anne Marie van Veen voelt zich gesteund door de aangifte van het Antoni van Leeuwenhoek. Beeld © RTL Nieuws

Anne Marie van Veen is de eerste ex-roker die een strafzaak is begonnen tegen de tabaksindustrie. Ze is ontzettend blij met de stap van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis om ook aangifte te doen. "Ik had hierop gehoopt, maar het niet verwacht."

Het Antoni van Leeuwenhoek is gespecialiseerd in de behandeling van kankerpatiënten. Het ziekenhuis liet vandaag weten net als Van Veen aangifte te doen tegen vier grote tabaksfabrieken in Nederland.

ZIE OOK: Ziekenhuis noemt werk 'dweilen met de kraan open' en doet aangifte tegen tabaksindustrie

Van Veen ziet deze aangifte als de 'kers op de taart' van de hele zaak. "Dat juist zo'n groot ziekenhuis zegt: 'wij willen de tabaksindustrie aanpakken' is een boodschap naar de maatschappij dat we met zijn allen hier iets tegen moeten gaan doen."

Veel schaamte

"Het ziekenhuis zegt dat ze hun patiënten niets verwijten en ik heb me zelf ook niet schuldig gevoeld over de sigaretten die ik heb gerookt. Ik was een kind, ik kon de gevolgen niet overzien. Maar ik weet dat er heel veel schaamte heerst onder longkankerpatiënten die hebben gerookt of nog steeds roken, ook al zijn ze ziek. Daar kunnen zij niets aan doen, het is zo verslavend, dat is niet jouw schuld."

Niet alleen een boete

Van Veen verwijt de fabrikanten dat ze haar verslaafd hebben gemaakt en dat hun doelgroep naar haar zeggen uit kinderen bestaat. "Door slinkse reclame, door de pakjes, die juist door de enge plaatjes weer interessant zijn voor kinderen, door de games en Netflix waarop je nog steeds sigaretten voorbij ziet komen. Hoe komt dat? Wie doet dat?"

Het liefst zou ze zien dat de fabrikanten worden gestraft en dat er straks geen sigaretten meer te verkrijgen zijn. "Alleen met een boete kom je er niet. Ik wil dat ze strafbaar worden gesteld, desnoods dat ze naar de gevangenis gaan. Daar ga ik niet over, maar mijn gedachten gaan wel die kant op. Ze hebben niet alleen míjn leven kapotgemaakt."

Aangifte tegen de tabaksindustrie

  • In april 2016 deed Anne Marie van Veen samen met advocate Bénédicte Ficq aangifte tegen de tabaksindustrie.
  • Tabaksfabrikanten produceren heel bewust en met voorbedachten rade sigaretten die ontworpen zijn om zo snel mogelijk verslaafd te maken, vindt Ficq. 
  • De zaak is juridisch gezien 'zeer complex'. 
  • Naast het Antoni van Leeuwenhoek, dat net als Van Veen door Ficq wordt vertegenwoordigd, heeft ook KWF Kankerbestrijding aangifte gedaan. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore